В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво представляват умните къщи и има ли пазар за тях

Никола Стоянов, основател и собственик на Luximmo Finest Estates, В развитие, 01.05.2018

13:36 | 1 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Умните къщи са модерен тип къщи, които са осеяни със смарт устройства, свързани в обща мрежа. Това обясни Никола Стоянов, основател и собственик на Luximmo Finest Estates, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Общо взето устройствата комуникират едно с друго, изпълняват определени команди от собственика на къщата и правят стратегия за действие при определени ситуации“.

По думите му при умната къща става въпрос по-скоро за контрол на оборудването и устройствата в къщата и тяхното автономно действие при определени ситуации.

„Пасивните къщи, зелените къщи и нискоенергийните къщи са такива, които използват максимално малко енергия за протичане на процесите на климатизация, захранване на уредите с електроенергия и т.н. Но в днешно време трите типа се комбинират в един общ дом. И смятам, че ефектът най-добър тогава“.

Стоянов посочи, че в България тепърва започват собствениците на такива къщи да се ориентират към проектиране на умна къща.

„Аз лично знам за единични такива нови жилищни сгради, които се строят със системи за управление на устройствата в тях“.

„В световен мащаб пазарът на умните къщи, устройствата за умни къщи е над 100 млрд. долара годишно. И се очаква да продължи да расте и през следващите години. Буквално всеки ден излизат нови технологии в тази посока, пускат се на пазара съвсем нови устройства. У нас процесът върви по-бавно“, коментира още Стоянов.

Според него е заблуда, че е прекалено скъпо да направиш умен дом, защото вече има много достъпни устройства в зависимост от нивото им на автоматизация.