В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Първата международна TAMP финтех платформа навлиза в Европа

Робърт Дженсън, съосновател на Mosaic, В развитие, 26.04.2018

19:57 | 26 април 2018
Робърт Дженсън, съосновател на Mosaic. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Робърт Дженсън, съосновател на Mosaic. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Mosaic е финансов софтуер, предназначен за всяка институция, която има отговорности за управление на парични средства на клиенти. Това каза Робърт Дженсън, съосновател на финтех платформата Mosaic, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров

"Това са банки, брокери, пенсионни фондове. Това е софтуерът, който лежи в основата на всички процеси, всички части, свързани с депозитари, уреждането и сетълмънт".

Mosaic е тип програма за управление на активи до ключ (Turnkey Asset Management Program - TAMP), т.е всичко, което вие се нуждаете вече е включено в платформата за управление на активи.

Базирани сме в САЩ, но идваме в Европа, за да принесем тази технология и тук.

Технологията се основава на една еволюция, която се случва в Северна Америка в последните 10-15 години, каза Дженсън.

Вярваме, че технологията има трансформиращо качество.

По думите на Дженсън основното нещо, произтичащо от тази технология, е значителното понижение на цените в бизнеса за финансови услуги. Друг съществен резултат от навлизането на TAMPs е отпадането на нуждата от значителна инфраструктура при управлението на парични средства. Например Вие сте професионален финансов мениджър и управлявате акции на технологични гиганти. Преди 10 години Вие щяхте да имате екип "Продажби", "Финансова отчетност" и "Стратегии", обясни той.

Днес единствените клиенти на същата тази фирма за управление на финанси са TAMPs. С други думи финансовият мениджър продава своята стратегия на TAMPs, като вече не се нуждае от екип за продажби, за осъществяването и предаването на информацията. Има единствено инвестиционен комитет и нужда да съобщава на клиентите си как са променили стратегията си, коментира Дженсън.

Ако преди финансовият мениджър е продавал това за 80 базисни пункта, днес продава стратегията си на TAMPs за 30 базисни пункта, тъй като инфраструктурата му е по-малка и може да набере активите много по-бързо.

Смятаме, че това е нещо революционно, защото в крайна сметка ще намали таксата на крайния потребител, коментира гостът.

Повече вижте във видеото.