В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Големите печалби идват за сметка на здравето на полагащите нощен труд

Mика Зайкова, финансов експерт към конфедерацията на труда Подкрепа, В развитие, 20.04.2018

15:01 | 20 април 2018
Мика Зайкова, финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мика Зайкова, финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите печалби идват за сметка на здравето и на живота на работниците, полагащи нощен труд, защото работодателите не искат да инвестират в нови технологии, нови машини и по-добър работен режим. Това мнение даде Mика Зайкова, финансов експерт към конфедерацията на труда „Подкрепа“, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Мика Зайкова каза, че в България нощен труд полагат над 400 хиляди работници. По отношението на заплащането на тези хора, тя обясни, че до 2007 г. един час се заплаща по 7 стотинки, от 2007 г. струва 25 стотинки. Но тогава минималната работна заплата е 180 лв., тоест близо 3 пъти по-малка от сегашната.

„Това означава, че на една смяна един работник взима доплащане за нощен труд 1,75 лв. И ако този работник живее в София, той може да си плати отиването на работа само в едната посока.“

Според експертът проблемите около нощния труд не се изчерпват само със заплащането му.

„Вторият проблем е колко пъти в седмицата да бъде нощната смяна. И докато в директивата на ЕС препоръката е три пъти седмично, ние правим четири или пет. Третият проблем е как да се редува почивката и работата в рамките на нощната смяна. Препоръката е да има два пъти почивка по 35 минути, ние слагаме 5 минути.“

Какви промени искат синдикатите? Кога да очакваме резултати по отношение на несправедливото заплащане на нощния труд, както и други интересни въпроси вижте във видеото.