В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Новите храни, които ще имат достъп до пазара на ЕС - предимно плодове

Лука Бучини, консултант и експерт по рикскове на храните, В развитие, 17.04.2018

20:43 | 17 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Новите храни са такива, които не са консумирани от човека преди 15 май 1997. Това каза Лука Бучини в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова във връзка с достъпа на нови храни до пазара на ЕС. Бучини е собственик и управляващ директор на Hylobates Consulting, както и консултант и експерт по рискове на храните технологии.

По думите му категориите са храни от микроорганизми, от животни и такива, в които са използвани иновативни технологии.

Той обясни, че регламентът цели еднакви правила в цяла Европа.

„Когато това се валидизира в една страна членка, същите правила може да се използват и в другите страни членки“, посочи Бучини. 

„Най-важната промяна е, че преди много страни-членки имаха доста голяма власт в научната оценка. Сега всичко това е централизирано от Комисията и от Европейския орган за безопасност на храните. Това не беше така преди и е много улеснително за компаниите и бизнесите. Също така и за вноса на храни от трети държави“.

Според Бучини новият регламент 2015/2283 ще улесни до някаква степен индустрията като цяло и ще има повече приложения.

На въпроса дали новите правила ще улеснят достъпа на традиционни храни от трети страни до европейския пазар експертът отговори:

„Може да се случи. Смятам, че има логика. Ако се замислите, има нови плодове от Южна Америка например, които ще се нуждаят от нови тестове, за да влязат на пазара в Европа. Първо искаме да разберем колко са строги изискванията. Но като цяло смятам, че ще има повече одобрени храни“.

Що се отнася до екзотичните храни, които може да се появят в Европа в близките години, Бучини смята, че като цяло ще има повече одобрени плодове.

„Относно насекомите – в някои страни членки сега те са одобрени, в други – не. Смятам, че ще има повече насекоми, но всичко зависи от потребителите. Тъй като ако те не харесват насекоми, едва ли регламентът ще одобри да влязат на пазара“.