В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кои разходи тежат на бюджета?

Любомир Дацов, финансист, В развитие, 11.04.2018

20:11 | 11 април 2018
Обновен: 21:11 | 11 април 2018
Любомир Дацов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Дацов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако съберем разходите за образование, здравеопазване и социални разходи - те представляват над 55% от всички разходи. Това каза финансистът Любомир Дацов в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Гостът коментира средносрочната бюджетна прогноза 2019-2021. 

"Средносрочната рамка е основният политически документ на всяко едно правителство, на всяка една държава. Не бюджетът който се приема в края годината. Бюджетът е израз на финансовия план за следващата година. Всичко е препотвърдено в тази рамка и не мисля, че има извадени приоритети. Има предвидимост и повтаряемост на политиките. Дали това е добре или лошо е друг въпрос. Има предвидимост, но има и неадресиране на проблемите. Трудно е да се види как се адресират проблемите с пазара на труда и с инвестициите. Въпреки че инвестициите не са проблем само на макрорамката и на бюджета. Бюджетът си прави това, което трябва. Той поне е балансиран в структурно отношение". 

Бюджетната рамката в България в момента се нагажда добре, подчертат Дацов. "Правят я професионалисти, които знаят какво искат и как трябва да бъде. Нещата, които се сервират на публиката в тази рамка изглеждат добре, добре направени, свързани и консистентни. След това, обаче, идва проблемът да не виждаме нищо общо с това, което прави. Това трябва да бъде адресирано и това е проблемът, който стои пред българските публични финанси". 

"Това, което правим ние, икономистите, е да сравняваме. Сега се намираме определено в етап, който можем да наречем "добри времена". Тоест, световната икономика расте, основните ни партньори растат, като цяло има стабилност. През последните няколко години по отношение на заетостта дори имаме проблеми. Икономиката като цяло върви в правилната посока и въпреки всичко ние генерираме ръст под 4%. Не е чак толкова важно дали прогнозата от миналата година бе за 3,9% за следващите няколко години, а сега е 3,7%. Проблемът е много по-комплексен от липсата на инвестиции. Липсата на инвестиции вече намери отражение, защото се изчерпа ресурса на човешкия капитал. Обрани са всички кадри, които могат да работят и не е задължително те да са качествени. За да има една друга стъпка е нужно да се мине на ново ниво в качеството на работната сила и това касае обучението, образованието и това не е работа само на държавата. Другото нещо са инвестициите".