В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо Черна гора е отличник по пътя към Европейския съюз?

Николай Кръстев във В развитие, 11.04.2018

15:19 | 11 април 2018
Николай Кръстев, международният анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кръстев, международният анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският проект никога няма да бъде цял и завършен, ако към него не бъдат присъединени държавите от Западните Балкани. Затова България се стреми да благоприятства този процес. Това коментира международният анализатор Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Събеседникът анонсира разговора си със Сърджан Дарманович, министър на външните работи на Черна Гора, който ще можете да видите в предаването "Светът е бизнес" днес, 11.04.2018. 

"Подгорица гледа много сериозно на българското председателство, като шанс Западните Балкани да влязат отново в дневния ред на Европейския съюз. Темата бе забравена от 2003-2004 година насам, когато Гърция председателстваше ЕС. Затова Черна гора, а и останалите държави от Западните Балкани имат интерес темата да се повдигне. Но Черна гора се надява и след това темата да бъде поставяна на челно място".

Според Черна гора е естествено България да повдига този въпрос, защото е в близост до държавата и познава какво се случва в региона, добави Кръстев.

Къде по пътя на присъединяването към ЕС е Черна гора? Защо Черна гора е своеобразен "отличник" сред държавите, които се движат най-добре и целенасочено към ЕС? Как се променя Черна гора по пътя на евроинтеграцията? Какво да очакваме от предстоящите избори в Черна гора? Как Черна гора възприема опитите на Русия да възвърне влиянието си от 80-те на Балканите? Какво е отношението на държавата към случая "Скрипал"? 

Повече вижте във видеото.