В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо България е на опашката в Европа по медийна грамотност?

Марин Лесенски във В развитие, 03.04.2018

13:22 | 3 април 2018
Марин Лесенски, Институт Отворено общество – София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марин Лесенски, Институт Отворено общество – София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Високата медийна грамотност се определя от висока степен на образование, висока степен на доверие между хората и медийна свобода. Балканските страни са на последно място и това означава че тези показатели са на ниско ниво. Това каза Марин Лесенски, Програмен директор, „Европейски политики“, Институт Отворено общество – София, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

България е на едно от последните места в Европа и последна в ЕС в Индекса за медийна грамотност, разработен от Инициативата за европейски политики на институт Отворено общество - София. Индексът оценява устойчивостта към разпространението на фалшиви новини в 35 европейски държави. В класацията страната ни заема незавидното 30 място. След нас са Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, Турция и Албания.

"Това, което искахме да направим с индекса е да измерим устойчивостта на обществата в Европа на негативните ефекти на т.нар. фалшиви новини. За това взехме като отправна точка понятието "медийна грамотност", което се изразява по-скоро в критично възприемане на информацията. Когато погледнахме всички тези фономени и проявления, решихме, че най-добре може да се измери тази способност чрез няколко прогнозни показателя, включващи ниво на образованието, доверие към другите хора, медийна свобода, нови форми на участие чрез интернет и социални мрежи, като всеки от тези индикатори има различна тежест. В нашия модел най-голям дял има индикатора за медийна свобода, следва ги нивото на образованието. Всички тези данни се превръщат в стандартизирани точки, което ни дава възможност за корелации между различните страни".

Направихме клъстерен анализ, според който държавите се разделят на отделни групи, съставени от държави с подобни характеристики, обясни събеседникът. "Това, което видяхме, е че обособените клъстери на медийна грамотност имат географски характеристики".

"Когато има здрав разум, проблемът с фалшивите новини е по-малък".

Вижте във видеото картата на клъстерното разпределение на държавите в Индекса за медийна грамотност? Какъв е ключът към медийната грамотност? Какви са проблемите, с които трябва да се бори България, за да се подобри медийната грамотност? Какви са проблемите на съседните ни балкански държави? Кои са основните проблеми, които изникват от ниската медийна грамотност?