В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гастрономията - приоритет в привличането на туристи към Германия

Кристиян Салай и Тияна Джуричич, Национален туристически борд на Германия, В развитие, 27.03.2018

19:30 | 27 март 2018
Кристиян Салай и Тияна Джуричич, Национален туристически борд на Германия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристиян Салай и Тияна Джуричич, Национален туристически борд на Германия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните за входящия туризъм в Германия през 2017 показват постоянен ръст. Причината е разнообразието, което Германия може да предложи като дестинация. Това каза Кристиян Салай, мениджър маркетинг и продажби в Националния туристически борд на Германия в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„През последните години Германия е все по-възприемана като туристическа дестинация, освен като такава за бизнес. Всичко това започна след Световното първенство по футбол през 2006г. и оттогава растежът не спира“.

Според него това се дължи на разнообразието от предложения.

„Благословени сме със своето местоположение в сърцето на Европа. Страната е достижима с всякакви транспортни средства“.

Тияна Джуричич, ПР мениджър в Националния туристически борд на Германия, от своя страна посочи, че 7% от туристите в Германия идват заради гастрономията.

„Туристите, идващи в Германия, решават да прекарат времето си в разглеждане на забележителности или да го прекарат в ресторанти и кафенета. Това има огромно значение, защото 18,2% от общия бюджет от туристите в Германия се изразходва за гастрономия. Това се равнява на 16 млрд. евро“.

Що се отнася до българските туристи в Германия, Салай каза, че през последните 6 години броят на нощувките, генериран от тях, се е удвоил.

„През 2017 например българите са регистрирали 471 хил. нощувки, което преди 6 години бе немислимо“.

Той смята, че причините за това са няколко.

„Ако погледнем обективно 10 години назад, виждаме продължителен и стабилен ръст на икономическата мощ. Също и способността на хората да изразходват пари. Това в съчетание с инвестициите на авиокомпаниите ни води към факта, че повече българи могат да пътуват извън страната. Има и много силни икономически отношения между двете страни, което също отваря апетита към туристически пътувания“.

Джуричич коментира и бъдещите планове на туристически борд на Германия:

„През следващите години ще сме посветени на културата. Планираме много културни събития през следващите години. Надяваме се на 4% ръст на туристите“.

Привлекателна ли е България за германските туристи?