В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите през второто тримесечие на годината

Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт, В развитие, 26.03.2018

13:48 | 26 март 2018
Снимка: Andrew Serban/ Bloomberg
Снимка: Andrew Serban/ Bloomberg

През второто тримесечие на фокус ще бъдат резултатите на американските, европейските и японските компании. През първото тримесечие доста от анализаторите си повишиха очакванията за ръст на печалбите и сега е моментът да видим дали те ще бъдат постигнати от компаниите. Това каза Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

По думите му докато не дойде този момент, пазарите ще бъдат движени от политическата реторика на Тръмп. 

"Пазарът има накъде да расте и още не сме видели реално ръста на световните пазари, ако проблемът с търговската война се уталожи. Дотогава може да видим доста волатилен пазар и голяма изнервеност. S&P достигна 200-годишната си плъзгаща средна, което беше чисто технически сигнал за покупка".

"В същото време не смятаме, че кешът е отново крал. Всички инвеститори, освен американските, в момента са с разходи за хеджиране и реално биха получили отрицателна лихва, т.е не смятаме, че кешът остава така атрактивна алтернатива. Дългите облигации от своя страна носят риск, покачване на лихвите, съответно капиталови загуби", каза още той.  

Димов посочи, че златото в момента е подкрепено основно от по-слабия долар и от реториката за тарифи и търговска война.

Според него активите, които би трябвало да се представят добре, ако няма търговска война, би трябвало да са акциите и суровините.

"От акциите харесваме енергийния сектор, технологичния, заради добрия ръст на печалбите и приходите, финансовия, заради покачването на лихвите в САЩ и новата дерегулалция в банковия сектор на САЩ и индустриалният сектор също трябва да се представя добре".