В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Не след дълго централните банки ще уеднаквят паричната си политика

Красимир Йорданов, финансов анализатор KY Research, В развитие, 22.03.2018

14:29 | 22 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След заседанието на Фед вчера (21 март) фокусът бе по-скоро върху загатването за по-бързо от очакваното повишение на лихвите в периода 2019-2020. Но в крайна сметка това не бе неочаквано, като пазарните промени бяха в рамките на нормалните такива на дневна база.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ финансовия анализатор KY Research Красимир Йорданов.

Защо доларът не наваксва позиции спрямо еврото и другите основни валути?

Доларът поскъпна много и трайно през последните години, но в момента еврото е силно. Нормално бе в един момент да видим корекция, при която останалите валути да върнат позициите си спрямо долара. В САЩ имаме затягане на паричната политика, а това не е налице в Европа. Затова след първите индикации, че може да се очаква такова нещо в еврозоната, еврото се покачи.

„Паричните политики на ЕЦБ и Фед не могат да се продължат да се разминават много дълго време“, отчете финансовият анализатор. 

В кратковременен срок, посочи Йорданов, ще продължим да наблюдаваме разминаване в паричните политики между Фед, ЕЦБ, Японската централна банка и другите основни световни институции.

„Това обаче няма как да остане факт в средносрочен и дългосрочен план. Няма как да очакваме това, пазарът, икономиките са глобализирани, представляват скачени съдове. Не можем да имаме ситуация на ниски лихви в едната част на света и такава на високи в другата и да очакваме, че подобни дисбаланси ще се задържат трайно“, категоричен бе гостът в студиото.