В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българите са загрижени за околната среда, но не са активни в опазването й

Анастас Стефанов, Изследователски център Тренд, В развитие, 16.03.2018

15:54 | 16 март 2018
Обновен: 15:54 | 16 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за околната среда вълнува българина. Той традиционно счита България за страна със страхотна природа и околна среда, но смята, че държавата не допринася или даже пречи за развитието й.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова политологът от Изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов. Стефанов представи резултатите от проучване, дело на представляваната от него социологическа агенция, посветено на екологичните нагласи на българите. 

Огромното мнозинство от българите се притесняват за състоянието на околната среда. Сред нещата, от които се опасяват най-голям дял от сънародниците ни, са изсичането на горите (73%), замърсяването на въздуха (64%), замърсяването на реките (63%), отчете събеседникът в предаването.

Резонно, притесненията за екологичното бъдещето състояние на населените места, в които живеят, са забележимо повече у жителите на големите градове като София, Пловдив, Варна и др.

Въпреки голямата декларирана загриженост за природата, едва 4% от сънародниците ни посочват, че са променили значително начина си на живот с цел по-доброто опазване на околната среда. 45% декларират, че са направили „малки промени“, а 37% - никакви. Останалите са се затруднили да отговорят на въпроса.

Това, коментира Стефанов, се дължи на привичната за подобен род проучвания обща тенденция в отговорите си респондентите да показват загриженост, заинтересованост по обществено важни проблеми.

„Когато обаче стигнем на строго индивидуално равнище, то реалността се оголва.“

Освен това, отбеляза гостът в студиото, мнозина смятат, че подобен род инициативи за опазване на природата следва да бъдат осъществявани от държавата, общината и т.н.