В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Космическите иновации като възможност за българския бизнес

Здравко Димитров, съосновател на инциативата SAT-1, В развитие, 13.03.2018

19:04 | 13 март 2018
Обновен: 21:44 | 13 март 2018
Снимка
Снимка

SAT-1 е нестопанско сдружение, което цели да развива космическите технологии и наука в България. Това каза съоснователят на инциативата САТ-1 (SAT-1 Initiative) Здравко Димитров в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Най-генералният способ, с който планираме да направим това, е чрез практически проекти - проектиране, строителство, експлоатация и изпитания на космически апарати от най-различни видове. В дългосрочен план целим да развием една програма от малки спътници, в рамките на която постепенно се надгражда и се развиват серия от технологии, които намират широко приложение в най-различен спектър от индустрии“.

Той посочи, че изстрелването на първия спътник „Ефир“ вероятно ще се случи в началото на 2019.

„Това са проекти, в които постоянно настъпват някакви промени, случват се много неща по пътя, които могат да ускорят развитието, могат и да го забавят“.

По думите му най-важната цел, поставена пред спътника, е демонстрация на самата технология. 

„Искаме да демонстрираме и няколко технологии, включително такива за комуникация от Земята към спътника. Също и събиране на базови научни данни – например състоянието на магнитосферата, явления, случващи се в горния слой на йоносферата и т.н“.

„Всъщност нашата цел като дейност е общо казано да развиваме космическите технологии и наука в един доста по-обвързан начин. Искаме от една страна технологичните ползи да бъдат внедрени в българското образование. От друга страна да се даде възможност на бизнеса в България да изработва компоненти, каза още Димитров.

„Когато ние усвоим този стандарти и се появи програма с дългосрочна цел, това е възможност за български компании да изработват сензори, конструкции за спътници, всякакъв вид устройства, компоненти и подсистеми, които се използват за спътника. Това от една страна им позволява както да навлязат в този сектор, така и специализират своите продукти в неща, които не е задължително да са свързани с космоса – например материалознание“.