В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България - страна със стратегическа роля от географска гледна точка

Леонардо Симонели и проф. Гаетано Еспозито във В развитие, 12.03.2018

21:06 | 12 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Загубата за европейския бюджет след Brexit ще бъде около 20%. Но Великобритания заяви, че не иска със своето излизане да създаде проблеми на ЕС. Това ни кара да мислим, че излизането ще бъде постепенно, като Великобритания ще допринася към бюджета на ЕС по определени проекти. Това заяви Леонардо Симонели, президент на Италианската търговска камара във Великобритания, в интервю на редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова от форума "EURONET-Italian Networking around Europe: INnovation and INTERNATIONalization in DIGITAL SOCIETY within the Bulgarian Presidency of EC 2018".

"Не е казано, че приносът ще бъде нулев, но ще бъде намален. Освен ако при договореността не се дадат компенсации за сътрудничество, които да оправдаят разходите".

Икономиката на Великобритания позволява тя да допринася за бюджета, каза още събеседникът. "Британците са склонни да го правят, но искат да получават компенсации. Някои от европейските програми, например, трябва да имат световен характер. Това са програмите за наука, култура, здравеопазване и сигурност."

Ако се предприемат такива крачки, сподели Симонели, ще се преодолеят бюджетните трудности "без да има нужда другите страни в ЕС да заместват приходите, които е давала Великобритания преди Brtexit". 

На емиграцията трябва да се гледа като нещо позитивно, защото Европа страда от сериозна демографска криза, каза още президентът на Италианската търговска камара във Великобритания. "Ясно е, че трябва да се направи селекция и тези мигранти не трябва да създават проблеми, свързани със сигурността".

Това е един от най-трудните проблеми, не само за Великобритания, но това е процес, в който трябва да се инвестира и да се създават условия за адаптиране на емигрантите в обществото, категоричен бе събеседникът. 

България е страна, която има стратегическа роля от географска гледна точка. Тя е кръстопът на всички европейски коридори. Това каза от своя страна проф. Гаетано Еспозито, главен секретар на Асокамерестеро, който също взе участие във форума.

България е много интересна страна и като платформа за развитието на бизнеса и то не само чрез осъществяване на връзки между български и италиански компании, но и за обмяна на ноу-хау, добави той.

"Европа изостана и не успя да впрегне всички възможности на дигиталната ера. Европа със сигурност не е лидер в разработването на нови технологии, но е много силна в съчетаването на технологиите и различните производства".

София има традиция в сектора на иновациите и всички страни, които са преминали един много бърз процес на развитие след падането на Берлинската стена дори имат известни предимства - много високо ниво на образование и много добре подготвена работна ръка. Това е нещо позитивно, когато се говори за дигитализация, сподели събеседникът.

Вижте целите коментари във видеото.