В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Достатъчни ли са законовите промени за филмовото производство в България?

Проф. Любомир Халачев във В развитие, 12.03.2018

15:01 | 12 март 2018
Проф. Любомир Халачев, преподавател в НАТФИЗ, бивш ректор на Академията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Любомир Халачев, преподавател в НАТФИЗ, бивш ректор на Академията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените, касаещи държавното финансиране на филми, които преди седмица бяха публикувани в Държавен вестник, не променят логиката на финансиране на кинопродукция в България и нямат такава цел. Това каза проф. Любомир Халачев, преподавател в НАТФИЗ и бивш ректор на Академията, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Задачата на тези промени е да синхронизира българското законодателство с европейското, така че субсидията, която държавата дава, да бъде одобрена, защото всички субсидии, които в ЕС се дават трябва да подлежат на една обща логика, каза Халачев.

"В това няма нищо лошо, ако бе направено преди три години. По редица причини процедурата по приемането на тези промени закъсня и когато в Парламента влязоха за обсъждане тези промени, те съвпаднаха с нормалната емоция на филмовата общност".

Всички искаме промяна на закона, подчерта събеседникът. "Той е на 15 години, променян е многократно и е нужна нова философия на този закон". 

Ние искахме да направим промяната, разбрахме, че вече има закон, предвиждащ промени и искахме да използваме възможността да се направят и промените, които считаме за нужни, обясни гостът. "Оказа се, че не може и за това така се развълнува общността, защото имаме нужда от нов закон".

"Когато стане дума за формална промяна на закони филмовата общност е доста разединена, но този нов закон, така или иначе ще се направи, и той трябва да подпомага производството на филми".   

Вижте целия коментар.