В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Вече сме достигнали апогея на глобализацията - какво следва?

Чавдар Найденов във В развитие, 09.03.2018

14:03 | 9 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Може митническите промени, които въвежда Тръмп, да не бъдат начало на търговската война, но със сигурност са начало на едно разместване в дълговременни тенденции, с които сме свикнали през последните 20-30 години. Това каза политологът Чавдар Найденов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. 

"Рано или късно ще имаме едно връщане към протекционизма. Въпросът е дали това ще стане по един разумен начин, без да нанася големи щети. Вече сме достигнали апогея на глобализацията". 

Преговорите за международни търговски договори показват, че прогнозираните ползи от либерализация все повече намаляват, защото повечето мита доближиха нулата, каза гостът. "Има само локални изключения за отделни видове стоки".

Достигна се до натрупване на фантастични търговски и финансови дисбаланси, подчерта Найденов. 

"Това, което не разбираме, е че САЩ не са против споразумения за свободна търговия, но си запазват правото да не спазват правилата, които сами налагат върху другите, когато пожелаят, според исканията на отделни вътрешни лобита в страната. По същество това е икономическа война вътре в САЩ между едни видове капитал и други видове. Същото важи и за ЕС, но това е много дълга тема". 

Повече вижте във видеото.