В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Посещението на емира на Катар и възможностите на български фирми да намерят нови пазари

Аспарух Карастоянов във В развитие, 09.03.2018

20:00 | 8 март 2018
Обновен: 13:06 | 9 март 2018
Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарски бизнес съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарски бизнес съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка една покана от един държавен глава към друг държавен глава е особено важна, когато е свързана с икономически въпроси. Това каза Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарски бизнес съвет, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. 

Гостът коментира посещението на емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в България по покана на президента Румен Радев. 

"Целта на посещението бе ясно изразена в намеренията на президента да се намерят решения, които могат да помогнат на Българя в нейното икономическо развитие и особено със страни от Персийския залив". 

Катар в момента се намира в икономическа изолация от Саудитска Арабия, Египет, Обединените Арабски Емирства, припомни събеседникът. "И едно такова посещение дава възможност на български фирми да намерят нови пазари, добро коопериране и добри връзки". 

Емирът на Катар се срещна и с премиерът Борисов, който два пъти е посещавал Катар, каза още гостът. "Отношенията на държавата в лицето на премиера и планираните проекти биха имали голям ефект, ако развитата идея, още през 2009 да се изгради газов терминал на територията на Гърция и да бъде вързан с България, бъде завършена. Ако тази идея бе развита още тогава, можете да си представите какъв ефект можеше да има това".

Защо този проект остава незавършен?  Вдига ли България "голям шум", че започваме проекти, които след това остават неосъществени? Чия е вината международните ангажименти да остават "висящи във въздуха"?

Повече можете да видите във видеото.