В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Идва ли краят на евтините пари и вълната от фалити?

Владимир Сиркаров във В развитие, 08.03.2018

14:19 | 8 март 2018
Обновен: 14:19 | 8 март 2018
Владимир Сиркаров, съавтор и ководещ на Boom&Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Сиркаров, съавтор и ководещ на Boom&Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идва ли краят на евтините пари и идва ли с това вълна от фалити? Това е големият въпрос през 2018, както и дали централните банки ще затегнат политиката малко по-сериозно. Това коментира Владимир Сиркаров, съавтор и ководещ на Boom&Bust, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Фед има намерение от края на миналата година, което не бе толкова потвърдено през този февруари, да направи три увеличения на основната лихва през тази година, каза анализаторът. "Всичко това, затягането на паричната политика, води до логичните предположения и  притеснения, че корпоративния сектор в глобален план може да изпита сериозни затруднения". 

Причината за това ще бъде фактът, че бизнеса е свикнал с евтините пари, с голямата ликвидност, с много евтиния кредитен ресурс, обясни Сиркаров. По думите му "в някои сектори има сериозни диспабаланси".

"Производствената структура на цели сектори е засегната, именно заради стимулите да се развиваш и да произвеждаш на база евтиния кредит, а не толкова на потенциала да развиваш даден пазар". 

Повече вижте във видеото.