В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България постига успехи срещу трафикантите на хора

Стефан Ралчев, главен експерт към Националната комисия за борба с трафика на хора, В развитие, 07.03.2018

14:38 | 7 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Международното сътрудничество е от голямо значение за борбата с трафика на хора. Това каза Стефан Ралчев, главен експерт към Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Националната комисия за борба с трафика на хора е част от няколко международни мрежи на антитрафик координатори, т.е на отговорни институции от отговорните страни, които координират съответните действия за борба с трафика на хора в страните си“.

По думите му една от тях е мрежата на антитрафик координаторите в ЕС.

„Срещаме се редовно в Брюксел, по време на всяко едно председателство. Ние сме част и от мрежата на антитрафик координаторите на Югоизточна Европа, която е сравнително отскоро сформирана, но и провеждаме редовни срещи и си сътрудничим“.

„При разследващите органи като ГДБОП има изключително ползотворно сътрудничество с колегите от ЕС в рамките на Европол, Евроджъст, т.нар. съвместни екипи за разследване - България е една от водещите страни в ЕС. Има реални резултати за постигане на успехи срещу трафикантите, арестувани лица, разбити мрежи и т.н“, каза още той. 

Ралчев обясни, че трафикантите най-често използват обяви в сайтове за търсене на работа.

„Забелязва се тенденция на повишено използване на новите технологии, на интернет при набирането на жертви“.

Преди хората да предприемат важната стъпка за работа в чужбина, те трябва да проучат условията на труд, да изискват подписване на договор на разбираем език както за работника, така и за страната-дестинация. Трябва да се избягва всякакво даване на лични документи под какъвто и да е предлог. Те могат да бъдат изискани и задържани само от органите на реда в съответната държава“.

Експертът посочи, че когато една обява е прекалено привлекателна, с голямо заплащане, има само мобилен телефон за връзка, а няма никакви данни като сайт на фирмата и т.н, това би трябвало да сигнализира на съответния заинтересован работник, че нещо не е наред.

„Винаги по възможност трябва да се проверява дали съответният посредник е регистриран в Агенцията по заетостта като легитимна фирма посредник. Хубаво е да проверяваме в страната дестинация данните и адреса на най-близкото българско консулство и най-близкото полицейско управление, така че да ги имаме в случай на попадане в трафик“.

Ако човек стане жертва на трафик с цел трудова експлоатация, какво трябва да предприеме?