В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Шефът-диктатор е образ от миналото – какви са новите управленски модели

Петър Домусчиев и Моника Темелкова, управляващи партньори на FranklinCovey България, В развитие, 05.03.2018

18:53 | 5 март 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Линейните, авторитарни модели за вземане на решения в една бизнес организация вече са в миналото. Важно днес е да се създават партньорски отношения в екипа, да се търси обратна връзка. Да, разбира се, авторитети има и те трябва да бъдат уважавани, но това не е единственото, трябва да се надгражда постоянно, да се върви напред.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова управляващият партньор във FranklinCovey България Моника Темелкова. Гост в студиото бе и другия управляващ партньор в организацията Петър Домусчиев.

Изключително важен за успеха, за мотивирането на служителите, фактор е личният пример, отчете Домусчиев.

От базисно значение за успеха на даден бизнес е и подбора на самите кадри, като следва да бъде поставен голям акцент върху HR отдела, върху изготвянето на ясни и обективни критерии за наемане на служители. 

Повишаване на интереса към програми за повишаване на ефективността на служители и откриването и развиването на лидери, като тези, организирани от FranklinCovey, се забелязва и у нас, отчете Темелкова, макар и все още далеч не достатъчно, както всички виждаме в повечето индустрии.

По думите на Домусчиев системата в САЩ е такава, че качествата за професионална ефективност се възпитават още по време на средното образование.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежаваме, за да бъдем успешен професионалист, а и човек като цяло?

Повече вижте във видеото.