В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има крещяща нужда Законът за устройството на територията да бъде променен

Галина Максимова, Софконсулт, и Снежана Стойчева, Imoti.net, Бизнес старт, 02.03.2018

09:52 | 2 март 2018
Снимка: Brendon Throne/Bloomberg
Снимка: Brendon Throne/Bloomberg

Законът за устройството на територията е в сила от 17 години, а е променян 76 пъти. Това показва, че той има сериозни недостатъци, Мнението на всички участници в инвестиционния процес – архитекти, строители, предприемачи, а и ние, брокерите, е в посока, че той трябва да бъде изцяло заменен с нов закон или с два такива.

Това посочи в рамките на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев Галина Максимова от Софконсулт. Гост в студиото бе и директорът на сайта за недвижимост Imoti.net Снежана Стойчева.

Повод за разговора бе събитие на Imoti.net, събрало ключови имена от имотния сектор. 

Фокусът на Първата Бизнес закуска, организирана от Imoti.net преди седмица, бе Законът за устройството на територията (ЗУТ) и Законът за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) в ролята им на предизвикателства към участниците в бизнеса с недвижимост – строители, инвеститори, брокери, нотариуси“, каза Снежана Стойчева.

„Единият от двата нови закона, изхождащи от ЗУТ, следва да бъде за устройството на територията, а другия за строителния процес. Така е било и преди“, допълни Максимова.

В момента, посочи тя, прекалената бюрокрация и изискваната документация затруднява изключително много не само строителите, а и брокерите.

„Ние, брокерите, като участници в инвестиционния процес от началото до края, постоянно се сблъскваме с проблеми, произтичащи от този закон. Когато например един инвеститор дойде с желание да купи парцел, ние освен да това да му намерим добър имот, трябва да направим така, че този парцел да е годен за застрояване. А това изисква подробни устройствени планове (ПУП), прилагане на улична регулация, уреждане на сметки по регулация, както и много други. Това са много тежки процедури, които плашат инвеститорите, особено чуждестранните.“

Вижте репортаж то събитието на Imoti.net.

Очаквайте видео с целия разговор!