В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще се отворят ли вратите на еврозоната?

Коментар на Кузман Илиев във В развитие, 26.02.2018

21:35 | 26 февруари 2018
Кузман Илиев, Boom & Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кузман Илиев, Boom & Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълняваме формалните критерии за еврозоната от доста време насам. Те са формални, за да изглеждат справедливи, каза Кузман Илиев, Boom & Bust, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Факт е, че ние сме си подредили фискалната къща и въобще паричната единица, като покупателна сила, така, както искат нашите партньори в еврозоната, за да видят стабилност и прогнозируемост. Това е нещо, което много държави, дори и вътре в еврозоната нямат. Това е нещо, за което наши министри са търпяли критики за това, че трябва да завъртят колелото на растежа с дълг. Да се отвори дефицитът .

Да, в България 7-8 години се трупа малък дефицит, като се акумулира хронично, но той е малък - спрямо БВП е под 30%, което е нищожно на фона на еврозоната. 80-90% се счита за нормално. 

Ние сме направили постъпки във времето да изпълним някакви формални изискуеми критерии. Това, за което ни обвиняват е, че политически нещо не е наред. Използват се два аргумента - в едната посока се говори, че може да стане сътресение за България, ако се приеме сега, защото тя е една много отворена икономика, която все още не е особено стабилна, макар и фиска на правителството да е добре. 

През 1997 година българите, като суверен, се отказаха от лева, като казаха - ние не вярваме на тази валута, не вярваме на паричната политика на централната си банка тогава. Казахме - ние искаме марката, в последствие еврото, като обезпечение на тази валута. А лева е разписка, иск срещу евро. Ние го използваме за циркулация, но реално нашата валута е обезпечена с валута и държавни ценни книги, деноминирани в евро. Би следвало валутата ни да е покрита. Тя не е съвсем покрита, защото има различни агрегати на парите и банковите пари не са изцяло покрити, но голяма част от паричното предлагане е покрито с евро. Ние сме на практика в еврозоната. Това разминаване няма да е толкова голямо. 

Другите притеснения са свързани с корупцията и със съдебната система. 

Вижте целия коментар.