В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Законовите пречки, спъващи строителния бизнес

Репортаж от Първата Бизнес закуска на сайта Imoti.net, В развитие, 23.02.2018

19:40 | 23 февруари 2018
Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria

По-рано днес в София бе проведена Първата Бизнес закуска на сайта Imoti.net. Събитието е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора . То бе посветено на актуалните предизвикателства пред инвеститорите, строителните предприемачи и брокерите на имоти произтичащи от Закона за устройството и застрояването на Столична община и Закона за устройство на територията.

На срещата участваха редица представители на водещи компании в строителния и брокерски бизнес, организации на архитекти, както и главният архитект на София Здравко Здравков. На мястото на събитието бе и екип на Bloomberg TV Bulgaria. Предаването е „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Какви проблеми произтичат от сегашното законодателство?

„Голям проблем в съществуващото законодателство е, че няма разлика за изискванията за съдържание на проектна та документация за различните категории строежи. От кокошарник до летище се изискват едни и същи документи“, коментира арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България. 

Ситуацията на полузаконност пречи на всички – както на столичната управа при вземането на решения за целесъобразност, така и на гражданите и бизнеса, коментира арх. Здравков.

Какви мерки ще предприемат от Московска 33 за справяне с проблема?

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК. 

Вижте видеото.