В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Военния блокаж на Турция стопира енергийната програма на Кипър

Бранислава Бобанац във В развитие, 23.02.2018

16:55 | 23 февруари 2018
Снимка: Freeimages
Снимка: Freeimages

В момента тече най-сериозната криза в Кипърската икономическа зона, предизвикана от Турция. Това каза журналистът Бранислава Бобанац в пряко включване от Никозия в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Всичко започна в петък, на 9 февруари, когато 6 турски военни кораба преградиха пътя на сондажната платформа на Eni която се придвижваше от Блок 6 към Блок 3. В Блок 6 беше завършен вече проучвателният сондаж и бе обявено откриването на обещаващо находище". 

"Следващата точка за пробиване бе в Блок 3, където придвижването на платформата бе спряно. След като две седмици опитите за придвижване бяха преустановени, днес отново се направи опит за достигане до Блок 3, но отново той бе блокиран от турските военни". 

Снощи от изявление на компанията стана ясно, че вероятно платформата ще се изтегли и сондажната платформа ще бъде преместена в Мароко, където има подписани договори, каза събеседничката. "Това означава на практика прекратяване на енергийната програма на Кипър. Всички тези проблеми се поставят пред срещата на върха на ЕС".

"Напрежението през тези две седмици ескалира. Ескалираха исканията и позициите на Турция и кипърското турско политическо ръководство. Към този момент позициите на двете страни - на Кипър и от другата страна на кипърските турци - остават в пълно противоречие и възможности за намаляване на напрежението са далечни".

Очаква се, че напрежението ще продължи, категорична бе Бобанац.

Вижте целия коментар.