В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какъв е пътят за решаване на казуса с офшорните зони

Емил Лукаев, юрист, В развитие, 07.11.2017

18:33 | 7 ноември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Практиката за създаване на офшорни компании е нещо, което бизнесът от цял свят прави. И макар че повечето хора свързват това с незаконна дейност, това далеч не е така, това не е забранено.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ юристът от адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори“ Емил Лукаев. Коментарът му идва в светлината на втората порция разкрития за офшорни сметки на известни личности като политици и хора от шоубизнеса след избухналия преди година „Панамагейт“, придобили слава като Paradise Papers или „Райските досиета“.

Проблем в т.нар. „офшорки“ е анонимността, неизвестният произход на средствата. „Това обаче по никакъв начин не означава задължително, че хората с подобни активи се занимават с престъпна дейност например“, посочи гостът в студиото.

По думите на юриста въпросът може да бъде решен. Как обаче? Чрез осветляване на държавното финансиране, по-голям контрол над харчените средства, намаляване на корупцията. „Това води до намаляване на държавния дълг, което би резултирало в намаляване на данъчните ставки. Така бизнесът и хората няма да прибягват до офшорни зони“, отбеляза Лукаев. 

Какви стъпки предприема България в борбата си с прането на пари?