В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Честата смяна на работното място е минус

Д-р Габриела Йорданова във В развитие, 09.10.2017

13:00 | 9 октомври 2017
Обновен: 13:58 | 9 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Д-р Габриела Йорданова, ИИОЗ-БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Габриела Йорданова, ИИОЗ-БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предлаганите работни места в България са преди всичко за постоянен трудов договор и на пълно работно време. Нуждите на бизнеса са за дългосрочна и постоянна заетост. Това каза д-р Габриела Йорданова, Институт за изследване на обществата и знанието към БАН (ИИОЗ-БАН), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Йорданова коментира роля на работодателите на пазара на труда в България. "Основните информационни канали са порталите за търсене на работа. На второ място са неформалните контакти. Бюрата по труда са на 6-то място, като най-често до тях достигат обяви за медицински сестри и най-рядко - за IT специалисти". 

"Първото нещо, по което се оценяват кандидатите са автобиографията и интервюто. За това е много важно да се състави правилно CV-то". 

През миналата година четири изследователски института, включително и ИИОЗ-БАН проведоха координирано проучване, насочено към работодателите в България, Гърция, Норвегия и Швейцария по повод наемането на нови служители. По думите на Йорданова основната цел на това изследване е била да се научи повече за оценките и възприятията на работодателите за младите кандидати за работа, от една страна. "От друга целта бе да се разшири перспективата за младите хора, които тепърва стъпват на пазара на труда". 

"Изследвани са пет сектора на икономиката - машиностроене ( с професията механици), банково и застрахователно дело ( с професията банкови служители), здравеопазване ( с позицията медицинска сестра), туризъм (с професия сервитьор) и информационни технологии ( с IT-специалист)".

Изследването показва, че има недостиг на кадри във всичките пет сектора, които се изследват. Забелязва се и ясна тенденция, че работодателите възприемат като негативен сигнал честата смяна на работното място, каза гостенката.

Какви са били конкретните параметри за проведеното проучване?