В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проблемните звена в българските икономически реалии

Красен Станчев, икономист, В развитие, 01.09.2017

13:30 | 1 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кодексът на труда в България е един от най-закостенелите, най-„склерозиралите“, по отношение на него се води, меко казано, не особено разумна политика. Но има други, по-фундаментални проблеми, които не се виждат.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Велко Каменов икономистът и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

„Този проблем е, че политиката не успява да предостави условията за относително бързо реагиране на стопанските субекти на бързо променящите се условия – било чрез заетост, било то чрез други инструменти“, каза още гостът в студиото.

Решенията

„На първо място трябва да има по-голяма легализация, по-голяма либерализация на пазара на труда. На второ място по никакъв начин в Кодекса на труда, в Гражданско-процесуалния кодекс не трябва да се приемат идеите, предложени от омбудсмана. Те са много вредни и ще върнат икономиката назад. На трето, можем да посочим, че чуждестранните инвестиции може би се възпират от случаите като този с „Дунарит“. Такива назад във времето имаше над десет“, посочи Станчев.