В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Трите типа играчи на БФБ

Христо Христов, икономически блогър, В развитие, 15.03.2017

21:18 | 15 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Коментар относно динамиките около Българската фондова борса даде в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев икономическият блогър Христо Христов.

„В последната година на БФБ се случиха доста позитивни неща. Имахме едно едно много добро IPO, имахме доста голям ръст на търгуваните акции. В края на 2016 се обяви сделката между NBG и KBC за ОББ, която показа, че банковите акции, които се търгуват на борсата, са доста подценени. Имахме силно представяне и на Софарма, които намериха един много голям пазар за продуктите си (пазарът в САЩ – бел.ред.)“, обобщи Христов.

Гостът в студиото даде информация възобновеното от него проучване, целящо да обрисува профила на участниците на капиталовия пазар. „Проучването се казва „Профил на инвеститорите на БФБ“. Целта му е да хората, които реално търгуват, кой стои срещу теб, когато купуваш и продаваш акции. Това е много важно за всеки един инвеститор- да познава самия пазар, да познава хората, които присъстват на него и как те възприемат отделни новини за компании или за пазара като цяло“, каза той.

„Последното проучване беше през 2014, като успях да отделя 3 основни типа на инвеститори на борсата. Най-голяма беше групата на спекулантите, които основно се вълнуват от цените на акциите, търсят подценени акции, печелят от разликите. На второ място по големина беше групата на новобранците - хора, включили се на фондовата борса през последните 1-2 години. За тях са характерни необмислените и непремерените рискове, те търсят бързи печалби, като ги основават на една, две, до три акции, като очакват те да направят много голям ръст. Третата група е тази на инвеститорите, която заема около 30%. Това са хора, които от доста време присъстват на борсата, имат по-реалистични очаквания и диверсифицират доста портфейла си. Те търсят фундамента, който стои зад акциите – представянето на компаниите, финансовите отчети, комуникацията с миноритарните акционери“, обобщи банковият блогър. 

Вижте повече във видеото: