В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво да правим със спестяванията си

Христо Христов, икономически блогър, В развитие, 02.03.2017

14:12 | 2 март 2017
Христо Христов, икономически блогър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Христов, икономически блогър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на спестяванията трябва да си отговорим на два въпроса - дали искаме да запазим тяхната стойност във времето или искаме да я увеличим. Как да управляваме спестяванията си коментира икономическият блогър Христо Христов в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. 

През 2016 спадането на лихвите по депозитите не се усеща толкова много, тъй като инфлацията е близка до нулата. В началото на тази година обаче виждаме, че инфлацията за януари достига 1,3% при доходност от стандартни депозити от около 0,5%. Това показва, че инфлацията изяжда около 1% от спестяванията, обясни икономистът. 

В тази връзка е хубаво да се помисли по какъв начин хората могат да запазят стойността на своите спестявания, отбеляза той. "Част от банките предоставят хибридно конструирани продукти, които се основават на стандартен банков депозит, а другата част се инвестира в различни финансови инструменти и се управлява от експертите на банките", поясни Христов. 

Други финансови продукти, към които могат да се ориентират спестителите, са т.нар. колективните инвестиционни схеми и договорни фондове. "За миналата година фондовете се представиха доста добре, като единици са тези, които не успяха да завършат на зелена територия", отбеляза експертът.

Големият плюс при инвестициите в акционерни дружества със специална инвестиционна цел е, че по закон трябва да разпределят 90% от реализираната печалба като дивидент към всички, които притежават акции, посочи Христов. 

Вижте повече във видеото: