В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Поръчките за боеприпаси от Русия са спасителен пояс за Северна Корея

Ивайло Иванов, Съюз на офицерите от резерва "Атлантик", “В развитие”, 25.06.2024г.

15:35 | 25 юни 2024
Автор: Антония Косева

След повече от две десетилетия Владимир Путин стъпи на корейска земя. Акцентът на срещата на двамата лидери беше подписването на споразумение за взаимна отбрана. Това показа дълбоката изолация на Русия и откъсването ѝ от външния свят. Подписаният договор не е публикуван никъде и не е ясно какви са клаузите и условията му. Очевидният фактор, който анализаторите отчитат е, че подкрепата на Русия не е толкова всеобхватна, както твърдят те. Това коментира Ивайло Иванов, Съюз на офицерите от резерва "Атлантик", в предаването “В развитие” с водеща Цветисиана Костова.

Според информацията, която се появи в медийното пространство от септември месец насам Корея е предоставила около 5 милиона боеприпаси на руската държава. Путин изрази благодарността си на посещението си в Пхенян. 

„Без тази севернокорейска помощ и разбира се, без помощта на Иран нещата на фронта в Украйна щяха да изглеждат много по-различни.“

Освен благодарността на руския президент и това „официализиране“ на отношенията между двете страни, срещата беше използвана за затвърждаване на мира по между им и междудържавната дружба.

„Този договор, който видяхме да бъде подписван след срещата на двамата лидери показва желанието на Русия да предприеме открита, явна политика на дестабилизация на международните отношения.“

В споразумението между двете държави Русия обяви, че това, което може да предостави на Северна Корея са нови, модерни танкове, бойни самолети и други технологии, с които те не разполагат на този етап.

„Русия е започнала курс на дестабилизация на световния режим и е готова да се съюзи с всеки.“

Очаква се една от последиците от тази среща да е нагнетяването на напрежение между двете корейски държави. Преди няколко дни е имало предупредителни изстрели от страна на Южна Корея на границата между двете съседки, което е показател за все по-набъбващото напрежение между тях.

Китай, въпреки добрите си отношения със Северна Корея, не е съвсем удовлетворен от резултатите от тази среща. 

Икономическото положение в полуостровната държава не е леко. Те се нуждаят от постоянно внасяне на хранителни продукти, но ракетите, които изнасят за руския фронт се очаква да стабилизира състоянието им. Въпреки подкрепата на Европа и санкциите, наложени на Русия, Путин не спира да поставя условия за „прекратяване“ на военния конфликт. Тези опити за преговори са неуместни и нямат силата, която е необходима, за да са успешни, коментира Ивайло Иванов.

Не трябва да се забравя и фактът, че целите на Русия са ясно дефинирани още от началото на войната през 2022г.. Исканията им, обаче, са абсолютно невъзможни за постигане.

Какви ще са последиците от срещата на двете държави? Ще окаже ли подписаното споразумение влияние върху войната и икономическото състояние на света? Как ще процедира Путин след новите си условия за мир?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.