В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Латинска Америка е залята от бедствия, очаква се това да е най-тежкият ѝ сезон

Стоил Цицелков - политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, „В развитие“.21.06.2024г.

16:30 | 21 юни 2024
Обновен: 16:58 | 21 юни 2024
Автор: Антония Косева

В момента се забелязват два климатични феномена, които се наричат Ел Ниньо и Ла Ниня. Ел Ниньо се характеризира с увеличаване на температурите. Той идва от Тихия океан и предизвиква много валежи. Чрез тези си характеристики той причинява много урагани, които водят до свлачища. Ла Ниня, от своя страна, изсушава южната част на Латинска Америка. Тя идва от Атлантика, носейки студен въздух. Тези промени в климата и непредвидените обстоятелства, които са последствия от тях, причиняват проблеми в множество области като икономика, земеделие и други. Това разказа Стоил Цицелков - политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

В континента най-често страдат Мексико и Карибския регион. Прогнозите за тази година предвещават тя да бъде една от най-страшните до сега заради количеството бедствия, с които държавите ще трябва да се справят.

„Панама още не се е възстановила от последния тежък ураган и още бедствия няма да ѝ се отразят добре.“ 

Първият ураган получил собствено име- Алберто, удари Мексико преди няколко дни като взе 3 човешки живота. Освен жертвите, ураганът разруши и множество къщи и пътища. Бедствието направи голяма заявка за предстоящия сезон. Тези промени и изменения на климата не са свързани само с урагани, а и с друго течение, което се казва Хумболт.

Стоил Цицелков разказва още, че Алберто, колкото и страшен да е бил в някои части, за други пък е бил полезен, защото е прекратил дълга суша, която е тормозила някои райони на страната.

В Ел Салвадор проливните дъждове доведоха на смъртта на 11 души. Освен това държавните бедствени служби се погрижиха да се притекат на помощ на всички нуждаещи се, чиито домове бяха разрушени. Според данните на правителството, бедствието е причинило малки до средни щети, като държавата ще помогне за възстановяването им.

„Панамериканската магистрала минава от там и ако тя е блокирана, както в момента, това спира целия поток на стоки, който е огромен.“

Световната здравна организация миналата година излезе с доклад за климатичните промени и бедствия в Южна Америка. Той е базиран на данните от миналата година, които показват, че повишаването на дъждовете увеличава популацията на комари, носещи болести. В последните години заболелите от тропическата треска Денга са се качили три пъти, а заболяването носи и много жертви. Вече има японска ваксина за болестта. Вече е обещано на хора в някои райони да се предостави ваксината, защото заболяването (особено повторно) взима много жертви, най-вече малки деца.

Поради множеството бедствия в Латинска Америка имиграцията към САЩ е намаляла. Това е пагубно за хората, търсещи по-добро бъдеще.

Заради сушата се наблюдават много горски пожари в световен мащаб, които са отговорни за 10% от въглеродния диоксид, един от главните причинители на глобалното затопляне. Светът много се фокусира върху пожарите в Бразилия и това е важно, защото 60% от земното биоразнообразие се намира в Латинска Америка.

За жалост обстановката на континента ще става все по-тежка, заради множеството бедствия, престъпността и лошата политическа картина.

Какво е бъдещето на континента? Ще успеят ли държавите да се справят с множеството бедствия, които ги връхлитат? Има ли решение за проблемите на населението?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.