В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарите са все по-сигурни, че Фед ще се справи с инфлацията в САЩ

Мартин Търпанов - ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, "В развитие", 18.06.2024г.

17:00 | 18 юни 2024
Обновен: 17:41 | 18 юни 2024
Автор: Антония Косева

Забелязва се минимален спад на потребителските и производствените цени в САЩ, но все още показателите са далеч от желаните, от федералния резерв, резултати. Промените се дължат на “скромното” намаляване на инфлацията. Тя стои малко над 3% в момента, което е благоприятен показател за икономическата среда на държавата. Това разказа Мартин Търпанов - ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Пазарите реагират сравнително активно от гледна точка на това, че доходностите спадат веднага след тези данни. Забелязват се и глобални промени в тях. След европейските изборите и особено след ситуацията във Франция това създаде настроения за избягване на риска и разтревожи инвеститорите. 

Американските инвеститори се вълнуват от данните и очакването за спад на лихвите се увеличава. С това забелязваме и лек натиск към федералния резерв. За сега оценката, която се дава за намаляване на лихвите е между един и два пъти, но пазарът ще очаква още. Засега резервът е категоричен само за едно намаление. 

Доходностите също поддържат добри нива и при намаляване на лихвите се очакват добри капиталови печалби. Траекторията на инфлация е стриктно проследяван фактор на всички пазарни участници. Макар очакванията на потребителите са за намаляване, трудовия пазар е много стабилен, което може да забави желаните резултати. 

Пазарът на имоти, пък от своя страна, е доста несигурен поради големия брой имигранти. 

“В Съединените щати влизат повече имигранти, отколкото жилища могат да бъдат построени”

Прогнозите за икономическото състояние на САЩ предвещаваха поне пет или шест намалявания на лихвите, далеч от полученото едно. Непредвидимите фактори като инфлацията определено показаха влиянието си. 

“Очакванията за рецесия напълно изчезнаха. Икономиката на Съединените щати е изключително устойчива. Пазарът на труда и потреблението в момента спасяват американската икономика.”

Очаква се по-скоро “меко кацане”, отколкото тежка рецесия, коментира Мартин Търпанов. Това успокои пазарите. Съществува, обаче рискът, Федералният резерв да действа сега и да се наложи да увеличи отново лихвите догодина. Сегашният председател доказва по много сериозен начин своята солидност на поста. Той внимателно е изследвал предишните грешки, допускани в миналото и сега се очаква той да спомогне за плавния и безболезнен преход. 

Забелязва се отслабване при еврото, което влияе и на стойността на долара, въпреки тежестта му на пазара. Държави, членки на БРИКС, както и други държави започват да търсят варианти за избягване от тежестта на долара, което води до бавното губене на “сила” на валутата.

“Слуховете, обаче, за близката смърт на долара са много силно преувеличени. Още доста дълго време се очаква Америка да бъде водеща сила не само икономически, но и в други аспекти”, изказва се по темата гостът ни.

Предстоящите президентски избори също са огромен фактор, който може да доведе до непредвидени промени в прогнозите за финансова стабилност на САЩ. Федералния резерв засега не се колебае и е стабилен, което не винаги може да бъде постигнато преди толкова важна крачка за държавната власт.

“Колкото и стабилно да стои икономиката на САЩ, задълженията им са рекордни и са над 120% от БВП.”

Как ще повлияе потенциално влизане на Доналд Тръмп в Белия дом? Какво е бъдещето на долара? Как Съединете американски щати ще се справят със световната икономическа ситуация?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.