В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Високите мита на електромобили от Китай ще локализират производството в Европа

Владимир Шопов - политолог и анализатор,"В развитие", 13.06.2024г.

15:55 | 13 юни 2024
Автор: Антония Косева

Сингапурският форум по сигурност предразположи към нажежаване на вече съществуващите световни конфликти, но и даде яснота за позициите на много държави. Производството на електромобили в Китай ще подлежи на мита за внесените от там превозни средства, което ще доведе до преместване на производството в Европа. Това коментира Владимир Шопов - политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Еквивалентният на Мюнхенската конференция за сигурност Сингапурски форум даде поле за размисъл на много от азиатските държави. Въпреки мирната идея на събитието се стигна до преки конфликти между някои от участниците. Володимир Зеленски, също присъстващ, отправя открито критика към Китай, заради подкрепата им Русия. Според Владимир Шопов на тазгодишните разговори се е стигнало до отдалечаване от „точката“ на баланс, която министрите досега са спазвали. Политологът разказа още, че от страна на Китай е имало и директни обвинения към Запада и тяхната намеса и натиск върху източните държави.

Друг актуален и важен момент за Азия и Европа определено става налагането на митата на електромобили, произведени в Китай. Стана ясно, че митата ще се изчисляват на база субсидиите, давани им от държавата, като в някои случай ще стигнат до 38%. Шопов коментира, че те ще бъдат в диапазон между 17-38%. Диференцираните мита ще се добавят към сегашните 10%, като по този начин някои производители на природосъобразни автомобили ще се сблъскат с данък, достигащ почти 50%. Това ще повлияе на търговията с Европа. Западните компании, които произвеждат електрическите си автомобили в Китай, също ще бъдат потърпевши от увеличението. На тях ще им бъде наложено мито от 21%.

„Според китайски източници налагането на толкова големи мита ще накърни техните продажби само временно“

При евентуално приемане на мярката се очакват два типа реакции: да се започне внасянето на автомобили на по-високи цени или да се ускори процесът на локализация. Това е очаквано развитие на ситуацията – да се започне производство на китайски електромобили в Европа. Все още, обаче, държавите членки на ЕС са с противоречиви виждания по темата и не е ясно каква ще е съдбата на тази идея.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.