В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турция има амбициозна цел - едноцифрен ръст на инфлацията до две години

Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, "В развитие", 21.09.2023

19:30 | 21 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Усилията на централната банка на Турция и на правителството са насочени към охлаждане на икономиката, като целта е до 2024-2026 година да се постигне едноцифрен ръст на инфлацията, но тази цел е много амбициозна. Не е изключено до края на годината да видим едно или две повишения, като на днешното заседание се очаква да станем свидетели именно на такова повишение на основната лихва. На фона на високата инфлация Турция все пак печели индиректно от актуалната политическа обстановка. Това коментира Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Когато една икономика се охлажда е нормално да видим и охлаждане на кредитния пазар в страната, особено през следващата година. Поне такива са очакванията на повечето институции, което неминуемо ще се отрази и на стандарта на живот на местното население, включително и на бизнеса. Защото когато една икономика се охлажда е нормално да видим и охлаждане в потребителския темп, който за момента продължава да е сравнително силен през тази година"

На фона на високата инфлация Турция все пак "печели индиректно" от актуалната политическа обстановка. Военните действия в Европа създават поток от туристи от руската територия. Турските компании имат и възможност да търгуват с много стоки и услуги, което много по-трудно биха могли да направят при друг геополитически контекст, добави Красимира Коджаманова. "Освен това се работи и по затопляне на отношенията между ЕС и Турция, работи се по различни проекти, което също има позитивен ефект".

Въпреки това много трудно може да се постигне сваляне на инфлационните нива до ниски двуцифрени стойности преди 2025 и дори 2026 година, категорична бе събеседничката. За догодина ръстът на инфлацията се очаква да бъде 42-43%, защото нивата са изключително високи и не могат да бъдат свалени толкова бързо.

На този фон реакцията на капиталовите пазари е, че за сега не се наблюдават разплодажби, а очакванията са към края на годината да имаме изключително позитивен етап на този пазар, коментира Коджаманова. При турската лира се наблюдава стабилизиране, но то е "изключително еднопосочно". По-скоро в средносрочен план ще видим понижение, спрямо кошницата от водещи валути в глобален мащаб. Едва след както страната влезе в едноцифрена инфлация, можем да говорим за "подобряване и изменение на посоката на турската лира". Наблюдаваме едно обезценяване, което е доста дълъг път, като през следващите две години очакванията са, че посоката няма да се промени. Но има стабилизиране на валутните пазари, което подкрепя желанието на инвеститорите да запазят инвестициите си в турски активи и не се наблюдава желание за релокация и разпродажби, особено при институционалните инвеститори. 

Цикълът на затягане на паричната политика ще се отрази на турските активи като в началото на следващата година ще наблюдаваме реализиране на натрупани към момента печалби, балансиране на портфейли, каза още анализаторът. Позициите, в които ще останат чуждестранните инвеститори, са добри компании, които могат да генерират положителен паричен поток и не са директно свързани с намаляването на потреблението. В потребителския сектор ще бъдем свидетели на негативни резултати.

"По подобие на развитите пазари, където видяхме, че повечето такива компании започнаха да публикуват финансови отчети, които са с незадоволителни резултати, благодарение на охлаждане на местните икономики. Нормално е този процес да го видим с месеци лаг във времето и в Турция. От друга страна ценните книжа на банковите институции ще имат сравнително добри резултати през следващите една-две години, ако паричната политика продължи да се движи в същата посока, като през последните няколко месеца". 

Гостенката коментира и състоянието на британската икономика и очакванията за поведението на инвеститорите на пазарите във Великобритания. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.