В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Coface: Инфлацията в България ще остане над 4% през 2024 г., с 1.8% ръст на БВП

Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа, "В развитие", 19.09.2023 г.

17:06 | 19 септември 2023
Обновен: 09:45 | 22 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Еврозоната ще достигне целта си от инфлация от 2% през втората половина на 2024 г. и едва през 2025 г. Европейската централна банка може да започне облекчение на условията. Инфлацията трябва да остане основна цел на централните банки при тенденция за нейното намаляване. Ако инфлацията стане упорита и се задържи, ще бъде много трудно да се преборим с нея. Това коментира Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Нашата прогноза за България за тази година е 1.6% ръст на БВП, а за 2024 г. прогнозата е по-добра с 1.8% ръст на БВП. Но процесът на дезинфлация няма да бъде особено силен - очакваме в България средната инфлация през 2024 г. да остане над 4%. Ситуацията изглежда по-добре в сравнение с повечето източноевропейски държави, които отбелязват един невпечатляващи резултати."

Ръстът на глобалния БВП за 2023 г. ще е по-слаб от предишната година на 2.4%, като не се очаква особена промяна през 2024 г. Развитите икономики са основният двигател на отрицателния глобален растеж, като тепърва може да има забавени ефекти от цикъла на увеличаване на лихвените проценти. Инфлацията е по-ниска спрямо предишни месеци, но в редица държави, особено в ЦИЕ, тя е силен компонент и по-висока спрямо предишни години, което ограничава потреблението, каза Шилевич.

Няма много фактори, които да подкрепят ръста на БВП, но най-лошото за глобалната и европейската икономика вероятно е отминало в средата на 2023 г. и може да се очаква много бавно подобрение след края на годината.

"За 2024 г. не би трябвало да очакваме много силна година на бързо възстановяване - тя също се очаква да бъде много трудна. Процентът на ръст ще зависи от ускорението на китайската икономика, но тя също среща проблеми от ключови компоненти."

Има отслабване в световната търговия - редица сектори не могат да достигнат средните нива от преди пандемията, като най-голям спад има при електронните устройства, докато има подобрено търсене на автомобили и компоненти, каза Шилевич.

"Не вярвам, че секторът на електроника ще се възстанови скоро, тъй като процесите на дезинфлация не са толкова ускорени и инфлацията все още е далеч от целта на централните банки."

Какви са тенденциите в транспорта и логистиката, какво може да направи Пекин за икономиката си може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.