В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Аржентина ще има минимален икономически ръст заради безпрецедентната суша

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие", 26.05.2023 г.

17:43 | 26 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Аржентина отчете 109% инфлация през април, песото продължава да се срива, а населението обеднява във връзка с тези икономически процеси. Страната изпитва най-тежката си криза от депресията в периода 1998-2002 г. От началото на тази година песото загуби една четвърт от стойността си към долара, а това говори за сериозно обедняване. Аржентина стигна до това състояние заради дългогодишна лоша политика на зависимост единствено към експортни стоки като соя и царевица. Безпрецедентната суша няма да позволи на страната да изпълни задълженията си към изплащане на дългове към Международния валутен фонд. Това коментира Стоил Цицелков , политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Проблемите на страната не се коренят толкова в икономиката и финансите, колкото в зле насоченото управление. През 2018 г., държавата взе голям заем от МВФ в размер на 57 мрлд. долара, но тези пари не отидоха за инфраструктура, а вместо това отидоха за погасяване на харчове. В момента Аржентина се нуждае от всяка помощ, която може да бъде налична. Страните от BRICS могат да бъдат спасението й. Тази група има алтернатива на Световната банка, но тя разполага само с 12 мрлд. долара наличен капитал, което е крайно недостатъчно за спасяването на една държава. От друга страна страните членки на BRICS разполагат с трилиони долари капитал и с много ликвидност, която да подпомогне Аржентина, но това ще се случи при изгодни условия за тези нови кредитори. Със сигурност до влизане в групата няма да се стигне преди изборите по-късно тази година.

„Аржентина има история да се включва в съюзи и да ги напуска. По времена Студената война, имаше блок на независимите, много държави се обединиха и казаха не на конфликта между САЩ и Русия. Аржентина беше ключов играч, но 1991 г. се отказа. Със сегашния президент Фернандес, страната се отказа и от Съюза на южноамериканските нации. Това обаче би коствало много на BRICS и те няма да си го позволят.“

Чилийският модел, който е свързан с намалени социални плащания и с по-строга фискална политика, би сработил добре в Аржентина.

Предложението песото да бъде заменено с американският долар е по скоро заявка пред партньорите на Аржентина. Събеседникът споделя, че замяната на валутите, чисто технически, няма как да се случи, защото американските регулатори няма да се съгласят на такава авантюра с държава, която има такъв висок процент на инфлация.

Масовото изсичане на горите и липсата на диверсификация изиграва лоша шега на Аржентина. Въпреки огромната инфлация, единствените неща, които вървят нагоре в момента са водоснабдяването, газификация и електричество за бита и бизнеса. Всичко традиционно като агро култура, животновъдство и дърводобив отбелязва спад от 12%. Прогнозите показват, че заради сушата в момента, Аржентина ще има икономически растеж от 0,2%, което е минимално.

Повече за икономическото състояние на Аржентина вижте във видеото.
Всички гости на предаването „В развитие“ можете да видите тук.