В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Основният фокус на инвеститорите е насочен към съобщенията на централните банки

Красимира Коджаманова - изп. директор на Селект Асет Мениджмънт, В развитие, 28.03.2023

08:35 | 29 март 2023
Автор: Николета Рилска

Фокусът на инвеститорите се насочва към ребалансирането на големите институционални играчи в края на първото тримесечие. Вече излизат и отчети за годишно представяне на компаниите, важни са и очакванията на мениджмънта за новата година на фона на инфлацията. Разбира се, инвеститорите следят и банковия сектор. Много от тях запазват ниво, в което искат да са по-предпазливи, но точно в по-неясните времена се получават много хубави моменти, в които може да се инвестира в дългосрочен аспект, защото ценовите нива ще са много атрактивни точно на такива инструменти. Всичко зависи от ясното съобщение от регулаторните органи, от централните банки, което ще се изпрати към всички участници на пазара. Това заяви Красимира Коджаманова - изп. директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Коджаманова посочи, че при ясни послания инвеститорите биха се успокоили.

„Ако виждаме колебание или неяснота, или липса на сигнал, това ще притесни инвеститорите и ще доведе до по-защитни техни позиции“.

Според нея динамичната ситуация поставя регулаторите в „много важна точка – да отправят правилното и много категорично послание към участниците на пазара какво ще се случва оттук нататък“.

Тя посочи, че централните банки няма как да спрат политиките си, защото това би изпратило сигнал за пазарите, че има задълбочаване на проблем, който може да се развие в краткосрочен и средносрочен план.

„Може би ще има още едно покачване на основните лихви, което няма да е много високо – най-вероятно със същата скорост. Летните месеци може да има задържане, но не се очаква намаляване. Инфлацията все още е двуцифрена на места, икономиката работи. Финансовата стабилност на банковите институции е от другата страна“.

Гостът коментира и придобиването на Credit Suisse от UBS. По нейни думи тепърва ще е интересно какво ще се случва, защото по активи банката става изключително голяма институция, която ще е важна за швейцарската икономика и за Европа като цяло.

„Очакванията са за синхронизация на дейността и съкращение на повече служители... Вероятно най-сериозно ще пострада инвестиционното звено на банката (Credit Suisse)“.

По отношение на сделката между First Citizens Bank и Silicon Valley Bank Коджаманова отбеляза, че подобни споразумения винаги успокояват пазара. „Най-важното е гаранцията за депозитите на съществуващите депозанти. Това, че нещата не се променят значително – техните депозити са защитени, но в друга институция, по-скоро успокоява пазарите“, въпреки че имаше движения на активи, добави тя.

Според експерта сега е моментът за инвеститорите, които искат да инвестират средносрочно до дългосрочно в облигации. Тя очаква те вече да са много внимателни в избора си.

Коджаманова смята, че след средата на годината може да има засилен интерес към капиталовите пазари. Защо това е така – вижте във видео материала.

*Материалът не е препоръка за инвестиционно решение. 

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.