В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените на храните във Великобритания скочиха с най-бързия темп от десетилетия

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие”, 28.03.2023

18:30 | 28 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Развитието на ситуацията в Израел, рекордният темп на нарастване на инфлацията във Великобритания и продължаващите стачки във Франция са сред най-важните новини днес, разказа Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Президентът на Израел призова премиера Бенямин Нетаняху и опозиционните лидери незабавно да започнат преговори по повод промените в съдебната система. Израелската валута се засили и институциите отново вече са отворени след стачките и работят нормално, посочи Кирилова по повод ситуацията в Израел и допълни, че преговорите, поискани от държавния глава, ще зависят много от това дали премиерът ще спре плановете си за значително отслабване на съдилищата в страната.

Британската инфлация се ускори за първи път от четири месеца насам като цените на храните и напитките скочиха с най-бързия темп от 45 години досега. Индексът на потребителските цени се е повишил с над 10% на годишна база, като купувачите посещават повече магазини като Lidl и Aldi, където могат да намерят по-промоционални цени. Lidl е най-бързо растящият супермаркет през четирите седмици до 19 март, като продажбите му са се увеличили с 25,8%. Междувременно пазарният дял на Aldi достигна нов исторически връх. Общият пазарен дял на двата германски дискаунтъра е 17,3%.

Слабите доставки от Испания и от Северна Африка оставят рафтовете в магазините във Великобритания празни и хората не могат да намерят продукти като зеленчуци и плодове, разказа Кирилова.

Във Франция днес е пореден ден на национални стачки в знак на протест срещу пенсионната реформа, отбеляза събеседникът.

Протестите от миналата седмица завършиха с хаос и с множество сблъсъци между гражданите и органите на реда. От началото на конфликта е имало 114 акта на вандализъм във Франция, над 120 случая на щети по обществени сгради и над 2000 палежа, обобщи Кирилова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.