В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българите доплащат за здраве толкова, колкото и държавата отпуска за сектора

Мира Ганова, изпълнителен директор на Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, „В развитие”, 27.03.2023

19:00 | 27 март 2023
Обновен: 14:44 | 30 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

България продължава да води класациите в Европа по доплащане от джоба за здравеопазване. Бюджетът за здравеопазване у нас е около 6 млрд. и имаме още толкова разходване от кешови плащания. Това означава, че ние имаме около 12 млрд. лева, което не е малък ресурс, с който можем да създадем по-устойчива и ефективна здравна система. Разпределянето на ресурсите и като хора, и като финанси е много важно да бъде взето на базата на информацията, която можем да съберем по дигитален път, коментира Мира Ганова, изпълнителен директор на Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Дигитализацията е еволюционен процес с изключителна важност. Няма как през 21 век да не използваме технологиите като база, за да създадем добавена стойност във всяка една индустрия, посочи Ганова.

По думите ѝ България изостава в създаването на ясна визия накъде искаме да движим здравеопазването като процес и съответно тази визия да бъде подплатена с план за действие, а именно стратегия, която да дава посоката и действията на всеки един етап от дигиталната трансформация.

Дигиталната трансформация е и инвестиционен процес, но това не е разходен процес.

„Ние не разходваме и не губим нищо, когато инвестираме в дигитализация. Напротив – ние правим първоначална инвестиция за дигитализация на бизнес процесите, но след това чисто по икономически принцип тези пари се връщат обратно под формата на различни спестявания”, подчерта събеседникът.

Две са предпоставките за успешен процес на дигитализация на здравеопазването. Едната е законова уредба, едно съвременно законодателство, което да регламентира редица неща като архитектура на данните, достъп на данните, стандарти и протоколи за комуникация между различните звена. Другата предпоставка са данните. Централизацията на данните е фундаментът на всяка една дигитализация  във всяка една сфера, обясни Ганова.

Според нея лекарите трябва да притежават различни компетентности освен медицинските си познания, за да бъдат конкурентоспособни и ефективни в своята работа.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.