В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Банковата криза помрачава добрите перспективи на петрола до края на 2023 г.

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 22.03.2023 г.

17:40 | 22 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът поевтинява за 2-ри ден поред, което е огромно отклонение между прогнозите за втората половина на годината и сегашната ситуация. Най-големите инвестиционни банки очакват цени между $90 и 100 долара за барел, но настроенията са влошени заради банковата криза и опасенията за глобална рецесия. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

По отношение на днешните цени, петролът поевтиня преди решението на Фед. Банковата криза свали петрола на 15-месечно дъно миналата седмица и предизвика волатилност на глобалните пазари.

Мениджърите на фондове намалиха оптимистичните си позиции за сорта WTI до най-ниско ниво от началото на пандемията по време на седмицата от 14 март според Комисията за търговия със суровинни фючърси. Много трейдъри очакват голяма волатилност в бъдеще.

Русия реши да запази производството си на понижени нива до юни като отчете сегашната ситуация, каза вицепремиерът Александър Новак. Страната обеща да намали производството си с 500 хиляди барела на ден през март.

На пазара на природен газ има очаквания необичайното студено време в райони от Северна до Централна Европа да увеличи търсенето на суровината. По данни на Maxar Technologies се очакват и силни ветрове в голяма част от региона, които може да подкрепят търсенето на газ за отопление и да поддържат добре заредени хранилищата.

На пазара на LNG трите френски терминала за втечнен газ, оперирани от Elengy SA — Montoir, Fos Tonkin и Fos Cavaou остават блокирани от стачки, които бяха удължени до 28 март, каза компанията късно във вторник вечерта.

Енергийният гигант Vitol Group предупреди, че връщането на търсенето в Азия може да вдигне цените до 100 евро от около 40 за мегаватчас в момента.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.