В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ОПЕК+ ще препоръчат запазване на нивата на производство на петрол

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 31.01.2023

15:35 | 31 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Голямото предизвикателство пред петрола е глобалното търсене, особено в Китай. От друга страна икономиката отваря, но не се наблюдава значителен ръст на търсенето, разказа Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Цените на петрола се понижават въпреки данните, които сочат, че активността на най-големите азиатски икономики рязко се възстановява. Вижда се оживление при пътуванията, като вътрешните полети са нараснали с 80%.

Но някои анализатори са оптимисти в прогнозите си. Goldman Sachs и Trafigura предвиждат скок в цените със завръщането на търсенето в най-голямата икономика в Азия и натиска над руските доставки заради европейското ембарго. 

Оптимизмът се забелязва и при фючърсите – паричните мениджъри увеличават нетно дългите си позиции по Брент до най-големите от почти 11 месеца насам.

ОПЕК и съюзниците ще препоръчат запазване на нивата на производство без промяна на фона на огромната несигурност около предлагането и търсенето.

Глобалните доставки трябва да бъдат затегнати, когато санкциите срещу Русия най-после бъдат усетени. Международната агенция по енергетика прогнозира, че производството на страната ще намалее с 15% това тримесечие след като забраната на Европейския съюз за внос от Русия влезе в сила следващия месец. 

Според Goldman Sachs, OПЕК+ може и да изчака до втората половина на годината, преди да отмени настоящите ограничения в производството.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.