В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Очаква се двуцифрен ръст на онлайн пазара в България

Жанет Найденова, председател на Българската Е-комерс Асоциация, във "В развитие", 07.12.2022

16:30 | 7 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Степента на удовлетвореност на българските онлайн купувачи е много висока. Очакваме двуцифрен ръст на пазара, защото имаме да догонваме европейските пазари. Много нови технологии, като добавена и виртуална реалност, предстои да бъдат прегърнати от българския онлайн търговец. Това каза Жанет Найденова, председател на Българската Е-комерс Асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Електронната търговия в България продължава да се развива с бързи темпове, като за 2021 година пазарът на стоките и услугите, продавани онлайн на краен клиент, бележи ръст от 29%, а за 2022 година, по данни на Европейския доклад за електронна търговия, вече е с ръст от 31%. Пазарът достига стойности от 1,250 млрд. евро за 2021 година, а за 2022 година този обем вече е 1,640 млрд. евро, каза Найденова. Тя обаче подчерта, че не трябва да се забравя и инфлацията, която оказва влияние върху ръста на пазара, но потребителите не получават по-висока стойност с по-голямата си кошница.

Относно приноса на онлайн търговията към българската икономика събеседничката обясни, че „основният параметър, по които се отбелязва степента на развитие на електронната търговия в съответните пазари е eGDP, който представлява съотношението на обема на електронната търговия към Брутния вътрешен продукт“.

За 2022 година в България се отчита 2,14% еGDP, а в единния европейски пазар този показател е между 4 и 5%, като има държави с доста по-развити пазари. Съседна Гърция отчита 8,02%, а Румъния - 2,80%.

Ключов фактор за ръста на онлайн търговията е интернет свързаността, която в България е 78-79%, докато в Скандинавските страни тя е 99%, припомни Жанет Найденова.

„Степента на удовлетвореност на нашите потребители е много висока, като българският потребител има много повече възможности, които онлайн търговците предоставят в сравнение със западните потребители. Но пък западните потребители са с една утвърдена култура на онлайн пазаруване“. 

Над 10,4% от онлайн купувачите са се възползвали от правото на отказ от покупка през 2022 година, като този процент се счита за „не много висок, но варира съобразно категориите“, коментира гостенката. „Например в категория дрехи и модни стоки той е близо 20%, но в САЩ е над 40%". 

Годишният онлайн бюджет за пазаруване на българина е 555 евро, но тенденция е, че с увеличаването на инфлацията потребителите стават много по-разумни - търсят много по-висока стойност, търсят качествени стоки. Виждаме увеличена кошница при еднократно пазаруване, за да се достигнат нивата за безплатна доставка, посочи експертът.

За перспективите в онлайн пазаруването гостенката каза, че се очаква „много нови технологии да бъдат прегърнати от онлай търговците“. „Предвид високия процент на върнати поръчки в модната индустрия очакваме да бъдат внедрени технологии като добавена и виртуална реалност“.

„Очакваме и автономни превозни средства да се включат в доставките, което е близкото бъдеще“.

Как протекоха кампаниите около Черния петък и Кибер понеделника? Как се измерва потребителското удовлетворение от онлайн пазаруването? Доколко са информирани вече българските потребители за своите права и за опасностите при пазаруване в интернет? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.