В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България губи борбата за инвестиции заради "абсолютно морално остарели" закони

Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, "В развитие", 24.11.2022 г.

18:40 | 24 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Икономиките в региона продължават да растат и за добрите компании и активи се намира капитал, но ще има промяна в дефиницията и броя на "компаниите добър актив" и придобиванията вероятно ще намалеят. Фондовете са ликвидни и трябва да инвестират капитала си, така че въпреки забавянето не може да се очаква "финансова зима" както през 2008 г. Повечето проблеми в региона се дължат на познати предизвикателства като липса на кадри и политическа несигурност, но вече се наблюдава забавянето в някои сектори като електронната търговия. Това коментира Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"България принципно е в много изгодна позиция да има полза от геостратегическите промени - връщане на веригите на доставка от Китай, а заради войната в Украйна много инвеститори се изместват оттам и търсят в региона. Проблемът е, че тук губим конкуренцията с държави като Румъния, Сърбия и дори Северна Македония - и я губим осезателно и значително. Политическата несигурност е една причина, но и нашето законодателство за насърчаване на инвестиции е абсолютно морално остаряло и неконкурентно. Доста е депресиращо колко много инвестиции се насочват към Румъния, Сърбия и Северна Македония, които нямат особено други конкурентни предимства от нас, освен че техните закони са далеч по-адекватни."

Дори да има предложения за законодателни промени в тази посока, в момента фундаментално няма парламент, който да ги обсъжда, а политическата нестабилност е преминала в блокиране на държавата, каза Иванов. Отлагане на плана за възстановяване и влизането в еврозоната допълнително дават негативни ефекти върху настроенията на инвеститорите.

За последните десет години капитализацията на стартъпите в региона се е увеличила петдесет пъти, а в Западна Европа - дванадесет пъти. За 2022 г. общото финансиране, привлечено от започващите компании в региона, надхвърля 1.3 млд. долара, шест пъти повече спрямо събраните средства през 2017 г.

Тези резултатите се дължат както на многото добри участници в екосистемата в България, така и на много добрата политика преди десет години, която даде начало на първите фондове и даде предимство на България пред останалите страни в региона, каза Иванов.

"Няколко доста успешни примери за предприемачи, които изграждат технологични компании на световно ниво в България, вече дават и смелост на повече хора. В екосистемата има медии, конференции, събития и се вдигна на друго ниво."

Колкото и да са позитивни тези резултати, секторът е много далеч от нивата в Западна Европа, каза Иванов.

"Ръстът е висок, но ние започваме от много малка база и тепърва екосистемата на всички нива - и като дялово инвестиране в стартъпи, по-напреднали и съвсем големи компании - има страшно много да се развива."

Фондовете ще трябва да докажат, че имат възвращаемост и трябва да избягват допускането на нередности, за да не изгубят доверието на инвеститорите; друга посока за задържане на възходящия темп на сектора е да се засили рекламата на региона като цяло, каза Иванов.

Вторият Southeast Europe Growth Equity Fund на BlackPeak Capital завърши набирането на 126 млн. евро финансиране през лятото.

"Имахме късмет, че го затворихме навреме, защото сега средата е много по-лоша. Основният приоритет е да инвестираме като сме в среда, която очаква забавяне на икономиките в региона. Очакванията са за намаляване на оценките на компаниите, което още не се е случило, но ние имаме ясна стратегия и продължаваме да търсим активно сделки."

Целта е следващата година да бъдат приключени три-четири сделки, до момента за финализирани три и още една вероятно ще приключи до края на 2022 г., каза Иванов.

Фондът инвестира в България, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения като всяка от страните предлага компании и сектори, които не са толкова развити в другите, и има различни нива на конкуренция. Фондът разчита на своята стратегия за придобиване на миноритарни дялове, която допада на предприемачи, които виждат много потенциал за развитие, и на експертизата си да развива компании чрез придобивания на конкуренти.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.