В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Само за месеци САЩ удвоиха количеството на доставките на газ за Европа

Майк Лали, ръководител на Американската мисия към ЕС на Министерството на търговията на САЩ, „В развитие”, 07.10.2022

14:23 | 7 октомври 2022
Обновен: 15:53 | 7 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

В продължение на десетилетия Съединените щати и Европейският съюз са партньори не само в областта на търговията и инвестициите, но и във всички сегменти на икономиката, политиката и други области. България е много важна част от Европейския съюз и тази седмица аз съм в тук, за да насърча това сътрудничеството с ЕС. То се основава на ценностите, на принципите, които всички ние споделяме като европейци и като американци. Това е особено важно, когато реагираме на непровокираната и преднамерена война, която Русия води в Украйна, каза Майк Лали, ръководител на Американската мисия към ЕС на Министерството на търговията на САЩ, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

На въпроса как Съединените щати могат да помогнат на ЕС да излезе от енергийната криза Майк Лали посочи, че Русия се доказва като ненадежден и незаслужаващ доверие доставчик на синьо гориво. Важно е да се отбележи също така, че Русия използва енергията като оръжие, подчерта събеседникът.

Добрата новина e, че Съединените щати и Европейският съюз, работейки с различни партньори,  успяха да договорят по-нататъшните доставки на газ, които ще са в подкрепа на енергийната сигурност на Европа. Само за няколко месеца успяхме да удвоим количеството на доставките за Европа до 30 милиарда кубични метра, което е два пъти повече в сравнение с миналата година. Работим с цяла Европа, за да гарантираме, че европейските ни партньори ще могат да достигнат онези нива, които ще са необходими за индустрията и за населението, за да изкарат през зимата и да правят планове за по-нататък.

Работим в близко сътрудничество с Европейската комисия по нашите малки модулни реактори – публично-частна програма, която е достигнала до Югоизточна Европа и ние очакваме да продължим да правим това и в други страни, включително и България, защото сме убедени, че разнообразните източници на енергия, включително и ядрената, осигурява дългосрочни ползи за нашите икономики, така че индустрията да има предвидими енергийни доставки - нещо много важно за нашите икономики, каза още Майк Лали.

Що се отнася до възможностите за справяне с продоволствената несигурност събеседникът подчерта, че САЩ и Европейският съюз работят заедно, за да гарантират хранителните доставки в целия свят.

„България е важен износител на земеделска продукция и това е нещо важно за световната икономика, за икономиките на страните членки на ЕС, включително и тази на България”.


Смятаме, че Съединените щати и Европейският съюз, от който България е много важна част, могат да зададат дневния ред на света, така че, основавайки се на нашите принципи и ценности като европейци и американци, да можем да осигурим растеж и възможности на нашите граждани през тази година, а и след това, изтъкна събеседникът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.