В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвестициите на българските пивовари в зелени политики вече се отплащат

Ивана Радомирова, изп. директор на Съюза на пивоварите, 05.10.2022

15:20 | 5 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Независимо от предизвикателствата, които стоят пред целия бизнес и то не само в България, а по цял свят, ние продължаваме да се развиваме, продължава инвестиционния процес и фокусът в последните години е върху зелените инициативи и зелените инвестиции. Това каза Ивана Радомирова, изп. директор на Съюза на пивоварите, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"През летните месеци обичайно пивото е една от най-предполичаните напитки за българина и изследванията ни показват, че действително през този летен сезон 62% от българите са консумирали бира поне веднъж седмично. В същото време за половината българи на възраст над 18 година това е "подходящо" за тях питие. През летните месеци, както и с началото на есенно-зимния сезон има и много нови предложения към консуматорите. Започна производството на тъмна бира и на по-плътните, подходящи за зимата асортименти. От началото на годината до момента новите продуктови предложения са 18-20. Портфолиото е динамично и се обогатява и от производството на микропивоварните, които имат много повече възможност да експериментират". 

Около 60% от годишните продажби се реализират в периода май - края на септември. В сравнение с първите осем месеца на миналата година ние имаме един съвсем лек ръст в продажбите, но все още те са с 3% по-малко, спрямо първите осем месеца на 2019 година, заяви Радомирова.

Много силно значение за развитието на категорията и търговската ѝ реализaция има слънцето - времето, както и туристическият поток. Това лято имаше известни проблеми, заради войната в Украйна и инфлационните процеси. Хората са неспокойни по отношение на бюджетите си. Това естествено влияе върху продажбите, но не е толкова силно, каза събеседничката. "Българинът има добре развита бирена култура. Той има предпочитания към определени марки и е станал доста по-лоялен към тях и компаниите, които ги произвеждат и това се дължи на изключително прозрачните политики, които имаме към потребителите".

"От съществено значение е и голямото разнообразие от различни видове бири. И в международен мащаб, а и у нас, това е, което най-много привлича потребителите. Промениха се и консуматорските групи. Вече активните хора, които са в по-млада възраст и много държат на здравословния начин на живот, консумират пиво".

Това, което е интересно за всяка следваща година, включително и за тази, е, че "доста се вдига дела на нискоалкохолните и безалкохолни бири", подчерта Ивана Радомирова. 

Инфлацията и ръста на цените на енергоносителите имат своето отражение и върху работата на пивоварите в България. Всички наши заводи работят с газ, каза Радомирова. Тя обаче подчерта, че инвестициите в зелени решения, които компаниите правят последователно и дългосрочно за намаляване на използваните ресурси и трансформиране на най-енергоемките етапи от производство, вече дават своя резултат. "Явно тези инвестиции се отплащат и себестойността на тези продукти е по-ниска". 

Съюзът на пивоварите в България стартира през септември инициативата си за поставяне на арт-контейнери за събиране на пластмасови опаковки. Първите два големи дизайнерски коша под формата на бутилки вече са на разположение на жителите на Велико Търново, а също и в Стара Загора. Такива контейнери съюзът безвъзмездно предоставя на градове с пивоварни заводи. Инициативата ще достигне до още три града до края на годината и е част от кампаниите "Избираме устойчиво бъдеще" и "Код - отговорни заедно".

Какво да очакваме от предстоящата среща на организацията, обединяваща националните асоциации на производителите на бира от всички страни в ЕС, плюс Великобритания, Норвегия, Турция и Швейцария, която за пръв път ще се проведе в България? Какъв процент от опаковките са рециклируеми и каква част от българите рециклират? Кои са следващите градове, в които ще бъде продължена инициативата с арт-контейнерите? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.