В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ангел Хаджиев: Инвеститорите в стартъпи стават все по-взискателни, но и проактивни

Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България, ментор в "Дръзките", във "В развитие", 15.08.2022

16:11 | 15 август 2022
Обновен: 18:22 | 15 август 2022
Автор: Галина Маринова

Инвеститорите стават, не по-предпазливи, а по-взискателни. Отрезвяването, което наблюдаваме в екосистемата, засяга и старпътите. Те залагат буфери. Това каза Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България, ментор в първото телевизионно стартъп състезание у нас - "Дръзките", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. До 15 септември се удължава срокът за кандидатстване в състезанието.

"Човек не може да разбира от всичко. В стартиращите компании един или няколко души трябва да вършат всичко и колкото по-бързо идентифицират липсата на дадени знания и потърсят подкрепа, толкова по-добре".

Трябва да са готови да се разделят със собствеността си, което е емоционално тежко, каза Хаджиев. "Когато влагаш толкова много емоция, може да се чувстваш притиснат до стената" и една от основните грешки е да се "взимат емоционални решения, които не са базирани, нито на опит, нито на финансова логика".

Българските компании изпитваха известни затруднения в привличането на капитал, и то в среда на изобилие от капитали. Сега обаче виждаме много рязко обръщане на тази политика и "ще става все по-трудно от тук насетне". "През последните няколко години имаше лесно привличане на капитали и оценки на кампании, понякога лишени от каквато и да е перспектива за този бизнес".

"В сегашната среда, ако има съзнание, че ще има второ финансиране след 18 месеца, например, и си изпълниш своите допускания в бизнес плана, мисля че, не лесно, но още можеш да набираш средства. Да, лихвените нива ще се вдигат също, но ако имат силен бизнес модел и сериозен бизнес екип, които седят зад бизнес модела, както и стабилен екип за продажби, мисля че тези стартъпи ще продължат да съществуват".

Може би отдавна се предусещаше "началото на края", заради оценките, които се виждаха през последните години, съгласи се гостът. Свидетели сме на едно "отрезвяване на всичките тези стартъпи".

"Моят съвет към тях, и в ролята ми на ментор, е да не са толкова взискателни към процента, който ще загубят, а по скоро да изкарат тази криза, защото това е нещо, с което ще могат да се похвалят след две-три години". 

На въпроса дали се променят очакванията на инвеститорите за прогнозите за възвръщаемостта, която биха могли да формират при инвестиция в стартъпи, гостът каза, че това е неизбежно. "В крайна сметка това е рисков капитал. Този рисков капитал има допускания - колкото по-голям е рискът, който искаш да поемеш, толкова по-голяма е възвръщаемостта. Всеки трябва да преценява за себе си рисковия си апетит".

"Инвеститорите стават не по-предпазвили, а по-взискателни. Там, където преди биха инвестирали, без дори да прочетат информационния меморандум, в момента искат информация дали е имало успешни изходи преди на даден основател, какви са нагласите му за географско разширение, дали е склонен да слуша съвети. Инвеститорите вече са доста проактивни и са склонни да споделят дори своите контакти, за да може този стартъп да се съхрани". 

За това какви са факторите, които се включват в оценката на риска да се инвестира в дадена стартъп компания Хаджиев сподели, че основните анализи, които се извършват, са свързани с това дали бизнес моделът е доказал през последните 10-12 месеца, че успява да продава продукта си и има търсене за него, както и дали "стабилно гради инфраструктура", която да поддържа този бизнес модел отвъд един период от 12-24 месеца. Друг важен фактор, по думите на госта са "допусканията в този бизнес модел". "Ако допусканията за ръст са обосновани, спрямо това, което те заобикаля, това също прави много добро впечатление. Всеки от нас може да работи на Exel и да моделира страхотни таблици, но не това е най-важното".

"Когато се срещнеш очи в очи с основателите и знаеш, че те неизбежно ще се срещнат с трудности, но виждаш нагласа да се справят с тях, това е един решаващ фактор".

Отрезвяването, което наблюдаваме в екосистемата, засяга и стартъпите, каза още Ангел Хаджиев. "Те залагат в бизнес модела си и един буфер, който да им позволи допълнително още 8 до 12 месеца да се концентрират върху продукта. Важно за бизнесите в едни такива трудни времена е да са по-скоро с положителен паричен поток. Не е задължително да правят огромни пари, но да намалят своите оперативни разходи и да са оперативно с положителен паричен поток". 

SeedBlink е насочена изцяло към сегмента на технологичните компании в цяла Европа. Промените в този сегмент ерозитат ли доверието и ще продължат ли да залагат на него? Какви са основните изисквания на SeedBlink към стартъп компании и какви са предимствата инвеститори да използват платформата? Какви промени в българската стартъп среда трябва да бъдат направени и до къде стигнаха законодателните промени? Как Великобритания стимулира инвестициите в стартъпи?  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.