В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пандемията превърна младите в най-уязвимата група на трудовия пазар

Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), "В Развитие", 19.07.22

15:28 | 19 юли 2022
Обновен: 13:46 | 22 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Нов доклад на Европейската комисия показа, че младите хора са най-засегнати от съкращенията по време на пандемията, а самите те оценяват мрачно икономическите си перспективи. Това коментира Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Младите хора са много по-притеснени от перспективите си в следващите 10 години като например финансов стабилитет, създаване на семейство и закупуване на жилище. Те все още имат ниски заплащания в сравнение с групата от 35-55 годишните. За сметка на това те притежават качества, които им позволяват да са много по-адаптивни, като например дигиталните умения“, смята Русинова.

Според нея пандемията се е отразила тежко на младите хора, тъй е като е направила мобилността почти невъзможна, а тя е ключова за намирането на по-атрактивни кариерни възможности. От друга страна много от младите хора са били заети на временни договори или в сектори, които са затворили или са били силно засегнати от мерките, и са били сред първите освободени.

Гостът отбелязва, че сега младите хора завършват образованието си по-късно в сравнение с предишни поколения. Това им създава затруднения да намерят работа, защото са по-възрастни, а нямат опит. Тя обаче посочва, че Европейската комисия вече има много програми за осигуряване на стажове, включително и в чужбина, и на тях трябва да се набляга сериозно, за да се решат проблемите с младежката безработица.

„В ЕС има много млади, които влизат в графата на т.нар. NEETs – нито на работа, нито в обучение. Там има две плоскости на проблема – една голяма част от тях са без подходящо образование и умения. Но има и добре образовани деца, които все още живеят с родителите си и имат сериозни очаквания за високо заплащане, но поради липсата на опит фирмите не са съгласни да им плащат такива заплати“, казва тя.

За да се разрешат тези проблеми е важно да се инвестира в ранно образование, висшите образователни институции да се координират с бизнеса и да се усилят програмите за студентски практики и стажове, които позволяват да се трупа опит. По нейни думи във всяка една страна членка има по-силно задълбочаване на взаимодействието между образователните институции и работодателите, преподава се това, което се търси от бизнеса, за да могат младите да намерят работа по-лесно.

Тя обаче признава, че идващата рецесия ще се отрази зле на много сектори и ще засегне степента на заетост. „Ние сме в сложна ситуация, защото тази криза е свързана с усложнения от Covid кризата и утежнена социална ситуация. Пандемията задълбочи подоходните неравенства, все повече пада възрастовата граница на бедността. До скоро мислехме че основно пенсионери са на прага на бедността, сега вече има все по-млади бедни хора“, отбелязва Русинова.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.