В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските акции поскъпват, а доходността по облигациите се повишава

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 17.05.2022

18:03 | 17 май 2022
Обновен: 18:09 | 17 май 2022
Автор: Таня Жекова

Тази сутрин европейските акции поскъпнаха след като апетитът към риск се завърна на пазарите, воден от опасенията за глобалния икономически ръст, повишението на цените и затягането на паричните политики. Това каза Анджела Фелисиано от Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Stoxx 600 се повишава с над 1,5%, водено от индустриалните акции и основните ресурси. Технологичният сектор се представя много добре след ралито на китайските технологични акции заради оптимизма, че Пекин може да облекчи едногодишния натиск.

Туристическите, развлекателните и енергийните акции също нараснаха в Европа. Германският DAX и френският CAC 40 се повишиха с над 1%.Европейските акции бяха под натиск тази година заради редица проблеми, включително войната в Украйна, ръстът на инфлацията и забавения ръст.

Доходността по облигациите в Европа също се повишава и 10-годишните британски облигации се повишиха с 10 базисни пункта след като данните показаха, че работодателите са добавили 121000 работни места миналия месец, двойно повече от очакваното.

При отделните акции Prosus поскъпна с 5,8% след като JPMorgan Chase & Co. повиши акцията от неутрална. Vodafone Group поевтиня с 4,2% след предупреждение, че инфлацията “вероятно” ще се засили догодина.

Акциите на S&P 500 отскочиха след спада на Уолстрийт и сега са с 1.7% ръст, а фючърсите върху технологичния Nasdaq 100 скочиха с над 2%. Доходността по американските държавни облигации се повиши и доларът поевтиня.

На останалите пазари, петролът скочи до над $114 за барел, а индексът на земеделските цени е на рекордно високи нива.

Криптовалутите разсеяха последната турболенция около стейбълкойните и биткойн се повиши над прага от 30 000 долара.

На геополитическата сцена председателят на Федералният резерв Джером Пауъл е сред участниците, които днес ще говорят на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7. Очаква се публикуването и на данните за еврозоната и британската инфлация.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.