В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Протестите в Отава и пред Капитолия може да са предизвикани от едни и същи хора

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, „В развитие”, 08.02.2022

13:55 | 8 февруари 2022
Обновен: 19:29 | 8 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Канадската столица Отава остава в извънредно положение заради продължаващите над десет дни протести срещу задължителната ваксинация и ограничителните мерки. Много отдавна не помня в Канада да е имало такива протести и това, което сега се случва, наистина е без прецедент, каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Този протест е многопластов, но преди всичко е заради това, че хората са недоволни от мерките по отношение на пандемията, които продължават вече много дълго време.

Недоволни са как правителството се справя що се отнася до това, че не се водеше достатъчно разяснителна кампания и не става ясно какъв е планът и какви са следващите стъпки. Хората остават с впечатлението, че нещата са хаотични с периоди на отваряния и затваряния.

В „Конвоя на свободата” има най-различни хора от различни групи от обществото. Има много поддръжници, дошли най-вече от САЩ.

Крайната цел на протестиращите е да свалят правителството, но има и група от тях, които  казват, че просто искат да видят някакъв план от правителството как ще продължат мерките и дали те ще бъдар разхлабени.

"Смятам, че протестите ще затихнат и правителството ще се справи с тях", прогнозира Нестор.

Но този протест има потенциала да стане заразителен и да има други протести извън Канада. Много зависи от това как правителствата ще постъпят оттук нататък. Трябва да има някаква разяснителна кампания, за да знаят хората къде са във всичко това, посочи Нестор.

Около 30-32% от канадците подкрепят протеста, останалите не го подкрепят във формата, в която е. В Канада има около 120 000 шофьори, които прекосяват границата и от тях почти 90 процента са ваксинирани. Имаше изказване на Асоциацията на транспортните работници, че те не одобряват до голяма степен протеста и там има много малко от техните хора. Това ми говори, че самият протест е провокиран от други групи и сили, които имат друг дневен ред. Може би от тези, които предизвикаха протестите в Капитолия в Съединените щати.

„Както виждате, Тръмп нападна много остро Трюдо с лош език и освен това заяви, че подкрепя протеста в Отава”.

Що се отнася до това дали протестите могат да разместят трайно политическите пластове в Канада смятам, че съотношението на силите в парламента не би се променило. Либералите са доста силни и ще продължат да управляват. При положение, че канадската икономика започна да се възстановява, няма как да има политически промени.

„Канадската икономика ще продължава да се възстановява. Канада е много силна в износа на нефт и природен газ. Цените на тези продукти се вдигат много на световния пазар и това ще помогне на канадската икономика”.

Има голям интерес от страна на български фирми, които искат да излязат на канадския пазар, особено IT фирми, посочи още вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа.

Целият разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.