В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България ще отскочи много с правилните политики, защото има много да наваксва

Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, във "В развитие", 21.01.2022

16:30 | 21 януари 2022
Обновен: 16:50 | 21 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Растежът в алтернативните инвестионни фондове е наистина голям, като рекордите в сектора на частните инвестиции през миналата година се дължат на няколко фактора. Това каза Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. "На макрониво политиката за наливане на ликвидност в пазарите в резултат на ковид кризата донесе допълнително ликвидност като цяло в системата".

"Паралелно с това ниските лихви от една страна, от друга страна възходът на пазарите, ниската възвращаемост на облигациите, като цяло преместиха фокуса на институционалните инвеститори в т.нар. алтернативни фондове, каквито са всички фондове за рискови инвестиции - от венчър капитъл до buyout. Цялата индустрия има много по-големи обеми. Локациите на този вид инвестиции стават много по-големи към този вид активи. При наливането на тези средства в много повече фондове, те съответно намират своето изражение в сделки. Това е една от тенденциите".

Далеч сме от тези цифри в България и индустрията, като такава, тепърва започва, но имаше доста добри новини на пазара, каза гостът. "В България също има рекорди, макар и от много по-ниска база, но се движим с правилните стъпки и това е доста позитивно за екосистемата". 

На въпроса за най-горещите сектори през 2022 година гостът каза: "Ние не го гледаме година по година, а малко по-дългосрочно, като сектори и тенденции".

"Цялостно в IT ще има интерес, като там има много подсегменти - финтех, киберсигурност, IT, свързано със здравеопазването. Мислим, че те ще продължат да са интересни тематики. Ние гледаме различни теми и тези - някои индустрии, които като цяло мислим, че ще се развиват добре. Например, всякакви услуги, свързани с подпомагане на енергийния преход и борбата с климатичните промени. Това ще е един интересен по дефиниция сектор през следващитет години. Гледаме и ниши в по-традиционни сектори. Ако приемем, че логистичният сектор е традиционен, ние гледаме логистика, свързана с електронната търговия, което е подниша, развиваща се добре. Гледаме здравеопазване и бизнес, свързан със застаряващото население, например. Тоест, интересуваме се от малко по-дългосрочни тенденции". 

Една от тенденциите е, че поради наличието на толкова частни пари, и компаниите не бързат да стават публични. Съответно им отнема повече време. Това надува още повече оценките и когато вече стават публични, малко са прегоряли в някои отношения, обясни гостът. 

При затягане на паричната политика от централните банки ще има един моментум и едно забавяне на ефекта, каза експертът. "Той няма да се случи веднага. Защото решенията на крайните инвеститори, които инвестират в такива фондове, като пенсионни фондове, са по-дългосрочни. Много от тях вече са взети. Това, което може да промени баланса, е ако има драстичен спад на пазара и акциите и те започнат да изглеждат отново като по-привлекателни. Тогава може да се обърне тази тенденция за нарастване на интереса към рискови фондове".

"Но ще отнеме повече време да се случи едно пренастройване на относителната стойност на това къде тези инвеститори виждат реални възможности. Това, че парите няма да са чак толкова евтини, би могло да бъде притеснение, но няма да се случи в рамките на една година. Ще има ефект, който може би ще отнеме две или три години, за да бъде отчетен". 

Относно по-мрачната глобалната перспектива събеседникът каза, че "има такива тъмни облаци, но ние сме оптимисти винаги". "Видяхме при предишната криза, че дори и в такива ситуации, има компании, които се справят добре. Ние, като инвестиционен фокус, следим по-дългосрочни тенденции и хора, които дори в кризисни ситуация често извличат ползи. Дори индустрията да е засегната, това е възможност да купиш конкуренти, да излезеш по-силен от кризата".

"Ние не гледаме на сгъстяващите се облаци като на нещо, което ни плаши или ни пречи. Напротив, това винаги е някакъв друг вид възможност. Продължаваме да гледаме оптимистично, продължаваме да мислим за инвестиции. Не е нещо, което ще ни повлияе сериозно". 

България е страна, която с правилните политики и политици може да отскочи много, защото имаме много да наваксваме, подчерта Иванов. "Предизвикателства като пандемията, увеличаващата се цена на енергията и други големи теми означават, ще изправят много бизнеси пред трудности. Но ако новото правителство има възможност и няма други политически сътресения, мисля че ще се справим с тях. Надявам се политическият риск да е по-минимален. Той е далеч по-плашещ като цало. Бизнесите са агъвкави. Да, минава се през труден период, но ако имаме усещането, че се върви по правилния път, дори психоолгически това ще помогне да се избегнат част от другите негативи". 

Какво да очакваме от Black Peak през следващата година? 

Повече вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.