В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква ни маратон от изявления на централните банки

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в рубриката "Седмицата в развитие" , 10.01.2022

14:45 | 10 януари 2022
Обновен: 16:39 | 10 януари 2022
Автор: Галина Маринова

И тази, 2022 година, спази традицията за бурни международни събития в първите дни на новата година. В последните години се случва точно това. Миналата година бяхме свидетели на "щурма над Капитолия", а сега една бивша съветска република за малко стана най-горещата точка по границите на Русия. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя коментар на основните теми през изминалата седмица и събитията, които ще следим през настоящата, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Информацията, идваща от Казахстан, е трудна за потвърждаване поради затруднения достъп до интернет.  "Цените на газа, които експлоадираха са били само последната капка, която е преляла чашата. Основната причина за протестите е силно влошеното икономическо състояние на обществото през последните няколко години. И това е при положение, че страната е богата на много ресурси и може да заделя повече пари за социална дейност. Това е основният извод от детайлен анализ на двама консултанти от Карнеги център. ". 

"През последните две години финансовото състояние на обществото в тази страна се е влошило чувствително, като инфлацията през 2020 година е била 7,5 процента, а през 2021 година е достигнала 8,9%. При храните поскъпването е даже по-голямо - почти 12% за 2020 година и 11% през 2021 година".

Датата 1.01.2024 година остава като срок за влизане в еврозоната, потвърдиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, каза още събеседникът. "Една от водещите теми миналата седмица беше интервюто на премиера по Bloomberg, излъчено от Bloomberg TV Bulgaria. Коментарите му бяха и първото му изришно обещание за еврото, направено от встъпването му в дружност през декември. Темата бе продължена през седмицата и с коментари на финансовия министър Асен Василев, че датата остава тази, но се планира голяма, мащабна кампания. За това, виждаме, се подготвя и Хърватия, която влезе почти заедно с България в механизма ERM II, но се очаква да влезе в еврозоната няколко месеца преди нашата страна". 

"Кирил Петков заяви, че се планира широка разяснителна кампания, свързана и с темата за очакваното покачване на цени. Това ще бъде труден момент за кабинета, тъй като и в момента сме свидетели на покачващи се цени, като причините, разбира се са различни". 

Данните на Финансовото министерство за държавните финанси през изминалата година показват нещо, което се очакваше. През декември имаше доста харчове в ударно темпо и дефицитът на страната остана на 4 млрд. лева или 3% от БВП. Целият този дефицит е натрупан през декември, защото през предходния месец бюджетът беше все още, макар и на лек плюс. 9 млрд. и 100 млн. лв. са рекордна сума, която не беше постигана, дори и при управлението на ГЕРБ, но пък се отчита и значителен ръст на приходите през миналата година - общо 52 млрд. 200 млн. долара. Съпоставени спрямо приходите през 2020 година те са повече с почти 8 млрд. долара. 

"Инвестиционната програма, обявена през миналата седмица, която разработва правителството, е наистина доста амбициозна, четиригодишна и е в размер на около 12 млрд. долара за изграждане на инфраструктурни проекти". 

През идната седмица отново ще се занимаваме с централни банки, но за разлика от декемврийското скоростно влакче с решения на централни банки, в следващите няколко дни това скоростно влакче ще бъде водено от гуверньорите, каза Попов. Управителите на големи централни банки ще правят изявления, с които могат да загатнат за следващите ходове на тези институции и това ще доведе до раздвижване на финансовите пазари. 

Започва сезонът на отчетите и се появяват надежди за печалбите на американските банки.

Днешният ден се очертава да е спокоен, но във вторник ще има изказвания на гуверньорите на Фед, Германската централна банка, ЕЦБ, както и Японската централна банка, каза още главният редактор Бойчо Попов

Какви бяха водещите международни новини в областта на енергетиката? Какво показа протоколът от декемврийското заседание на Фед?

Вижте целия коментар във видеото.